У Волинській області спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА 24 та 25 червня п’ять разів звертались до правоохоронних органів щодо білбордів партії «Європейська Солідарність» та розповсюдження газет на користь Радикальної партії Олега Ляшка через відсутність на них інформації про замовника, установу, що здійснила друк, тираж та відповідальних за випуск.

Зокрема, білборди із гаслом «Захистимо Європейське майбутнє України! eurosolidarity.org. Європейська Солідарність» виявили на вулиці Устилузькій у місті Володимир-Волинський та на вулиці Луцькій у місті Нововолинськ (виборчий округ №19).

У виборчому окрузі №20, зокрема, у селі Рованці Луцького району було виявлено розміщений білборд із гаслом «Обирай НАТО і ЄС долучайся! eurosolidarity.org. Європейська Солідарність» та із зображенням лідера партії Петра Порошенка, який також не містить вихідних даних.

У селищі Маневичі та на виїзді у бік міста Любешів (виборчий округ №23) також виявили декілька білбордів із гаслами «Захистимо Європейське майбутнє України! eurosolidarity.org. Європейська Солідарність» без зображення Петра Порошенка та із ним.

Виявивши такі факти, спостерігачі ОПОРИ подали заяви до Луцького районного відділу поліції, а також Маневицького та Володимир-Волинського відділів поліції щодо перевірки вказаних фактів.

Очільник Волинської обласної організації партії «Європейська Солідарність» Іван Мирка повідомив, що розміщенням вказаних матеріалів займалися централізовано. Тож коментувати можуть у Києві. Натомість додзвонитися в центральний офіс за вказаними на сайтах телефонами не вдалося, тож ОПОРА звернулася за коментарем через пошту і очікує відповідь.

Зауважимо, що 24 червня відповідно до постанови ЦВК № 1210 зареєстрували кандидатів у нардепи, висунутих «Європейською Солідарністю» в одномандатних виборчих округах, а також відповідно до постанови ЦВК № 1212 зареєстрували кандидатів по списку цієї партії.

Разом з тим, постерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Волині 24 та 25 червня звернуталися із заявами до поліції через поширення у містах Луцьк та Володимир-Волинський інформаційного бюлетеня Політичної партії «Радикальна партія Олега Ляшка», який не містить вихідних даних.

Поширення газет без вказання передбачених законом відомостей спостерігачі ОПОРИ зафіксували на проспекті Василя Мойсея у Луцьку 22 та 24 червня, а також 25 червня у місті Володимир-Волинський. Із намету Радикальної партії Олега Ляшка особи, одягнені у футболки із партійною символікою, поширювали інформаційний бюлетень «Слово Ляшка».

Виявивши відповідні факти, у Луцьку спостерігач вирушив до відділу поліції, а у Володимирі-Волинському – викликав правоохоронців на місце події. Зрештою, до правоохоронців двічі повідомили про факти, які потребують перевірки порядку фінансування передвиборної агітації.

ОПОРА також звернулася за коментарем до представників Волинської обласної партійної організації Радикальної партії Олега Ляшка. У телефонному режимі Надія Єршова, яка представилася прес-секретарем керівника осередку та керівником відділу тренінгів, вислухавши питання попросила написати запит та зауважила, що відповідь на нього дадуть, як тільки буде можливість. Станом на момент виходу матеріалу відповідь ОПОРІ не надійшла.

Зауважимо, що Радикальна партія Олега Ляшка є суб’єктом виборчого процесу, оскільки 19 червня ЦВК ухвалила постанову № 1076 щодо реєстрації кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку Радикальної партії Олега Ляшка.

Інформаційний бюлетень «Слово Ляшка» не містить жодних відомостей про замовника, тираж, установу, що здійснила друк, відповідальну за друк особу. У газеті розміщені матеріали на користь лідера партії Олега Ляшка, а  також соціологічне дослідження на користь партії.

Нагадаємо, раніше розповсюдження аналогічних газет зафіксували також спостерігачі ОПОРИ у місті Вінниця.

Згідно з частиною 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України», партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Після реєстрації кандидатів матеріали передвиборної агітації повинні мати необхідні вихідні дані та бути розміщені за кошти виборчого фонду відповідно до частини 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Відповідно до частини 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Згідно зі статтею 212-13 КУпАП, виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно передбачають накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження караються накладенням штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)