За результатами аналізу спостерігачів ОПОРИ, на основі даних від окружних виборчих комісій станом на 24 червня, найчастіше засідання ОВК ігнорують представники партій Відродження, Ліберальної партії України та Української партії «Зелена планета». Жодного засідання не пропустили лише представники партії Україна Майбутнього. У п’ятірку з найвищим показником прогулів входять також представники Радикальної партії Олега Ляшка та Партії зелених України

Найчастіше пропускали засідання окружних виборчих комісій Донеччини представники партії Відродження – 26 разів, на другій позиції Ліберальна партія України, представники якої 24 рази пропустили засідання ОВК, 20 разів пропустили засідання представники Української партії «Зелена планета» та Радикальної партії Олега Ляшка 19 разів були відсутні на засіданні, а представники Партії зелених України 19 разів не з’являлись  за засіданнях ОВК. Жодного засідання не пропустили представники партії Україна Майбутнього (дана політична сила має представництво по одній особі у двох ОВК – №46 та № 52).

Члени виборчих комісій, які делеговані Об'єднанням «Самопоміч» 11 разів не відвідали засідання ОВК.  Всі інші політичні сили, які представлені в ОВК пропустили менше 10 разів засідання виборчих комісії.

З цієї категорії, найнижчий показник пропущених засідань у партії Єдина родина – одне пропущене засідання. Делеговані до складу ОВК представники Правого сектору, Громадянської позиції та ВО «Свобода» загалом по 2 рази пропускали засідання виборчих комісій. По 3 рази пропускали засідання ОВК представники Європейської Солідарності та Всеукраїнського аграрного об’єднання «Заступ». Представники Нової Політики та партії Сила і честь загалом по 4 рази пропускали засідання, а загалом по 5 разів були відсутніми на засіданнях виборчих комісій особи, яких до складу ОВК делегували Сильна Україна, Єдина Країна та Опозиційний блок. 6 разів пропустили засідання ОВК представники партії Солідарність жінок України.

Низка пропущених засідань також у заліку Конгресу Українських Націоналістів, ВО «Батьківщина» та партії Народний Фронт – їхні представники загалом по 7 разів пропускали засідання, а представники Сили людей 8 разів були відсутні під час засідань ОВК. Члени ОВК від Інтернет партії України та партії 5.10 по 9 разів пропустили засідання.

«Високий показник невідвідування засідань ОВК, на мою думку, лежить в площині відповідальності політичних партій які делегували своїх представників до складу виборчих комісій, адже вони здійснювали відбір цих людей та вносили відповідне подання до ЦВК. Наразі це явище до критичних наслідків не призвело, проте систематичне невідвідування  засідань ОВК не сприяє конструктиву в роботі виборчих комісій та може позначатися на здатності ухвалювати рішення. Хочу також звернути увагу, що відповідно до пункту 2 частини 9 статті 36 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» участь члена виборчої комісії у її засіданнях є обов’язком, а не правом. А систематичне невиконання членом виборчої комісії покладених на нього обов'язків є підставою для дострокового припинення його повноважень на підставі обставин зазначених у пункті 9 частини 3 статті 37 цього Закону» – зауважує координаторка спостереження ОПОРИ за виборами у Донецькій області.

Загалом, найвищий сукупний показник кількості пропущених засідань членами виборчої комісії в ОВК 48 (центр – м. Краматорськ) і становить він 36. Дещо менше від показників згаданої ОВК відрізняються показники ще чотирьох виборчих комісій. Наприклад в ОВК №51 (центр – смт. Зайцеве, Бахмутського району) цей показник становить 31, в ОВК №57 (центр – м. Маріуполь, Кальміуський район) – 22, в ОВК №50 (центр – м. Покровськ) – 21, а в ОВК №60 з центром у місті Волноваха – 20. Найдисциплінованіше відвідують засідання члени ОВК №58 (центр – м. Маріуполь, Центральний район) – сукупний показник пропущених засідань 6. В ОВК №45, з центром округу в смт. Очеретине, Ясинуватського району сукупний показник становить 9, а в ОВК №46 з центром у місті Бахмут – 8.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.