Спостерігачі ОПОРИ в Харківській області в черговий раз звернулись до Національної поліції через випадки розповсюдження агітаційних матеріалів кандидатів без вихідних даних від різних партій і кандидатів.

24 червня спостерігачі ОПОРИ знайшли у місті Ізюм на вулиці Харківській чотири білборди з написом «Опозиційна платформа —за життя. Об’єднані заради миру», на яких були відсутні відомості про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника матеріалів.

Також близько 30 примірників друкованої агітаційної продукції на носіях зовнішньої реклами «Опозиційного блоку» та кандидатів в народні депутати від нього — Вадима Новинського, Геннадія Кернеса, Євгенія Мураєва і Олександра Вілкула без вихідних даних 24 червня виявили у Харкові на вулицях Гвардійців-Широнинців, Сумській, Клочківській, Тарасівській, Героїв Праці, Академіка Павлова площі Конституції та на проспектах Московському, Ювілейному, Льва Ландау, Тракторобудівників і Перемоги.

Цього ж дня ОПОРА у Харкові виявила у провулку Короленка і на вулиці Ярослава Мудрого сітілайти партії «Слуга народа» з написами «Зе депутат слуга народу», на яких були присутні вихідні дані, але їх друк міг бути оплачений не з виборчого фонду партії.

23 червня спостерігачі ОПОРИ на вулицях Залізничній і Петровського у місті Дергачі і на вулиці Зміївській у Безлюдівці помітили борди «Ліквідуємо 250 депутатів» від «Радикальної партії Олега Ляшка». На тій же самій вулиці Зміївській, а також на вулиці Орєшкова в Васіщєво і вулиці Дніпропетровській у Мерефі виявили білборди Володимира Гройсмана «Українська стратегія». У Змійові і селищі Водяному зафіксовано друковану агітацію за Віталія Кошеленко, який змагається у передвиборчих перегонах у 181 окрузі.

На всіх цих агітаційних матеріалах повністю, або частково відсутні вихідні дані про їх замовників і виконавців, що може суперечити частині 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», а також мати ознаки правопорушення, передбаченого статтею 212-13 Кодексу України про  адміністративні правопорушення — через це ОПОРА по кожному випадку можливого порушення подала заяви до Національної поліції.

«На всіх друкованих матеріалах кандидатів і політичних партій, які беруть участь у виборах і вже є офіційно зареєстрованими ЦВК, мають бути відомості про замовника матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівка, що друк здійснено з використанням обладнання, яке належить партії, про їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Окрім цього, вся агітація має бути оплачена з виборчих фондів», — нагадує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)