Громадянська мережа ОПОРА в Запорізькій області не змогла отримати в окружній виборчій комісії територіального виборчого округу № 81 посвідчення для спостерігачів, що може містити ознаки порушення. На підставі цього викликали поліцію.

24 червня представники ОПОРИ завітали до ОВК в 81-му територіальному виборчому окрузі (м. Токмак  Запорізької області), щоб забрати посвідчення для офіційних спостерігачів. Однак, надати документи їм не змогли, оскільки вони ще не готові. Як пояснив член комісії за поданням від політичної партії «Опозиційний Блок» Володимир Гришаков — посвідчення будуть роздруковані за відповідною формою на спеціальному папері, однак через обставини, що від нього не залежать — це ще не відбулося.

До голови комісії за поданням від «Радикальної партії Олега Ляшка» Станіслава Чуйка звернутися не вдалося, оскільки за словами пана Володимира той мешкає у місті Бердянськ і приїздить до Токмака двічі на тиждень.

Ситуацію та її подальший розвиток коментує громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області: «ОВК в територіальному виборчому окрузі № 81 прийняла рішення про реєстрацію нас спостерігачами, але не видає посвідки, що суперечить чинному законодавству. ОПОРА склала акт про ознаки порушення, викликала поліцію для фіксації обставин. Якщо питання не буде вирішене найближчим часом — ми будемо змушені звертатися до ЦВК із заявою про врегулювання цієї ситуації».

Нагадуємо, що згідно з частиною 8 статті 78 Закону «Про вибори народних депутатів України» окружна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному одномандатному окрузі та видає їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше наступного дня після внесення подання.

Відтак, якщо подання від ОПОРИ були внесені на розгляд 6 червня, то 7 числа цього місяця мали бути готові посвідчення.

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)