У червні в Одеській області ОПОРА фіксувала різноманітні форми передвиборчої активності партій та кандидатів на одномандатних виборчих округах, при цьому найбільш популярною серед політиків стала зовнішня реклама.

Найбільш активними в сегменті зовнішньої реклами були партії «Європейська солідарність», «Українська стратегія» та «Довіряй ділам». Меншу активність проявила в сегменті зовнішньої реклами партія У червні в Одеській області ОПОРА фіксувала різноманітні форми передвиборчої активності партій та кандидатів на одномандатних виборчих округах, при цьому найбільш популярною серед політиків стала зовнішня реклама.. Незначну активність у розміщенні зовнішньої реклами проявила партія «Слуга народу».

У безпосередній роботі з виборцями високу активність також демонструє партія «Довіряй ділам» меншої інтенсивності активність зафіксована з боку партій «Голос» та партії «Рух нових сил».

Як і в безпосередній роботі з виборцями, так і в розміщенні зовнішньої реклами активність партій не була однаковою і в розрізі одномандатних виборчих округів. Так, партії «Європейська солідарність» та «Українська стратегія» активно представлені у виборчих округах півночі та центру Одещини: в округах №№ 137, 138, 139 та 140. Партія «Довіряй ділам» орієнтована на місто Одесу, партія «Опозиційний блок – За життя» активна в одномандатному виборчому окрузі №140, незначна активність партії «Слуга народу» проявилась лише в окрузі №141. Одноразові заходи партій «Рух нових сил» та «Голос» у червні відбувалися лише в Одесі.

У порівнянні з агітаційною активністю політичних партій, потенційні та вже зареєстровані кандидати в одномандатних округах Одеської області проявляють значну вищу активність. Здебільшого кандидати-мажоритарники схильні використовувати безпосередню роботу з виборцями: від зустрічей з громадянами до участі у святкових заходах та організації масових заходів, наприклад, концертів і спортивних змагань. Менш характерним для кандидатів в одномандатних виборчих округах, на відміну від партій, є розміщення зовнішньої реклами.

Найбільш активно використовується зовнішня реклама на користь Дмитра Танцюри (округ №133, м. Одеса), Геннадія Чекіти (округ №134, м. Одеса), Дмитра Голубова (округ №136, м. Одеса), Леоніда Клімова (округ №137, м. Подільськ), Князя Хачатряна (округ №138, смт Ширяєве), Олександра Пресмана (округ №139, м.ю Роздільна), Юрія Крука (округ №140, м. Біляївка) та Василя Гуляєва (округ №140).

Помітну пряму роботу з виборцями здійснюють Дмитро Танцюра та Віктор Баранський в окрузі № 133; Геннадій Чекіта та Олександр Шеремет в окрузі №134; Сергій Ківалов в окрузі № 135; Олексій Гончаренко та Михайло Лазаренко в окрузі №137; Іван Фурсін та Князь Хачатрян в окрузі №138; Олександр Пресман в окрузі №139; Василь Гуляєв та Юрій Крук в окрузі №140; Віталій Барвіненко та Олександр Дубовий в окрузі №141; Антон Кіссе в окрузі №142; Анатолій Урбанський в окрузі №143. Здебільшого це проявляється у зустрічах, благодійних акціях, організації святкових заходів тощо.

На даний час в області діють виборчі штаби партій «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа – За життя», ВО «Батьківщина», «Громадянська позиція», Радикальної партії Олега Ляшка, ВО «Свобода», «Українська стратегія», «Довіряй ділам», «Опозиційний блок», ВО «Самопоміч» та представництво партії «Голос». З них тільки представництво партії «Голос» проявило публічну діяльність на регіональному рівні, відкривши «коворкінг змін» в Одесі. Інші регіональні осередки та штаби політичних партій у червні не проявляли помітної публічної активності на регіональному рівні.

Нагадаємо, що на Одещині зовнішню рекламу використовують 4 партії і 11 політиків.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)