Від старту виборчого процесу тільки 210 мешканців Миколаївщини виявили бажання голосувати за межами області. У той же час 189 мешканців з інших регіонів та за кордону змінили місце голосування і 21 липня здійснюватимуть волевиявлення на території Миколаївської області. Ще 61 особа змінила місце голосування в межах самої області.  Такі дані опубліковані на офіційному сайті Державного реєстру виборців.

Станом на 23 червня 204 мешканців, які прописані на території  Миколаївської області,  на позачергових виборах нардепів голосуватимуть в інших областях. У той же час шестеро мешканців Миколаївщини здійснюватимуть волевиявлення за кордоном. Найбільша кількість заяв про тимчасову зміну місця голосування подана до відділів ведення Державного реєстру виборців, розміщених у місті Київ (42 заяви) та Одеській області  (28 заяв).

Разом із тим до відділів ведення Державного реєстру виборців, розташованих у Миколаївській області, станом на 23 червня з відповідними заявами звернулися 188 виборців, які зареєстровані в інших регіонах України, та один виборець, котрий проживає за кордоном. Найбільша кількість заяв про тимчасову зміну місця голосування була подана від мешканців Харківської області (29 заяв). А в межах Миколаївської області місце голосування змінила 61 особа.

Відповідно до частини 10 статті 2 Закону України «Про вибори народних депутатів України», «виборець, який проживає або на день проведення голосування на виборах депутатів перебуває на території іноземної держави, а також громадянин України, якому тимчасово змінено місце голосування (без зміни виборчої адреси) на іншу виборчу дільницю поза межами одномандатного округу, до якого такий виборець віднесений на підставі відомостей Державного реєстру виборців про його виборчу адресу, має право голосу на виборах депутатів лише у загальнодержавному окрузі. Реалізація цього права забезпечується включенням виборця до списку виборців на відповідній виборчій дільниці із зазначенням, що такий виборець отримує лише бюлетень для голосування у загальнодержавному окрузі».

Нагадаємо, що 29 травня ЦВК внесла зміни до своєї постанови №893 від 13 вересня 2012 року «Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси». Тепер виборці можуть змінити місце голосування на позачергових виборах до Верховної Ради без надання документів про необхідність такої зміни. Про те, як змінити місце голосування та що для цього потрібно, можна прочитати тут.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)