На Кіровоградщині газета оприлюднила соцопитування без необхідних даних, а також п’ять газет із дев’яти розмістили матеріали про політичні патії без необхідного позначення.

Зокрема, у «Селянській газеті» за 20 червня надрукували соціологічне опитування під заголовком «Американські соціологи зафіксували стрімке падіння рейтингу Тимошенко». У тексті йдеться про те, що до парламету проходить п’ять партій. Автор Ірина Остапенко посилається на  дослідження команди «Сьогодні» та американської соціологічної компанії Edison Research. Однак, у матеріалі не вказано час проведення опитування, територію, розмір та спосіб формування соціологічної вибірки й інше. До того ж, цитують політологів, які надають оцінку діям політиків. Текст про соцопитування надрукуваний більшим шрифтом за інші матеріали.

У газеті «Діалог» за 20 червня розмістили матеріал про те, що нову коаліцію можуть сформувати партія ВО «Батьківщина», «Слуга народу» та «Голос». На початку тексту немає жодного маркування. Матеріал надрукований більшим шрифтом, заголовок виділений блакитним кольором. Два матеріали в одній газеті («Нова газета») на одній сторінці присвячені політичній партії ВО «Батьківщина» та Юлії Тимошенко. У тесті під заголовком «Люди хочуть бачити прем’єром Тимошенко» озвучують аргументи, чому Тимошенко має знову очолити уряд. В другому матеріалі розповідають про партійний з’їзд ВО «Батьківщина» та наголошують на майбутній коаліції. Обидва матеріали розміщені без рубрики «Політична реклама». Ще один текст про можливу коаліцію ВО «Батьківщина» та партії «Слуга народу» надрукували у газеті «Сільське життя плюс». Наприкінці матеріалу наголошують, що у результаті такого об’єднання буде підвищена пенсія, зарплата та інше. Маркування матеріалу відсутнє.

Тексти про переваги безвізу та цитування Петра Порошенка надрукували у двох газетах: «21-й канал» та «Сільське життя плюс». У першому виданні зазначили рубрику «Подія», у другій газеті – «Аргументи і факти». У матеріалах наголошується на статистичних данних щодо того, скільки українців побували за кордоном. Також у тексті є ознаки агітації за політичну партію «Європейська Солідарність». Наприклад: «І тепер веде оновлену й очищену від одіозних осіб «Європпейську Солідарність» у парламент...», «Але для того, щоб добитися безвізу, команда Петра Порошенка виконала величезний обсяг роботи» та інші.

Про список партії «Опозиційний блок» надрукували матеріал у газеті «21-й канал». У тексті наголошують на тому, що від політсили балотуватимуться міські голови, підприємці та промисловці. Також цитують міського голову Харкова Геннадія Кернеса та очільника Одеси Геннадія Кернеса. Матеріал розміщений без рубрики.

У матеріалі про партію «Українська стратегія» наголошують, що політики планують розбудувати середній клас. Про це йдеться в газеті «Первая городская газета» за 20 червня. Матеріал розміщено під рубрикою «Актуально».

«Як і на виборах президента України, соціологічні опитування використовують для маніпуляції на користь того чи іншого кандидата. Цікаво, що поруч розміщують думки так званих експертів, політологів, які підігрують кандидатам. Ще одна тенденція – розміщення матеріалів на користь політичних сил чи кандидатів без відповідного маркування. Хоча це псуперечить законодавству України», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Згідно з ст. 67 закону України «Про вибори народних депутатів України» підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов'язаного з виборами, з обов'язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки.

Поширення прихованої реклами забороняється українським законодавством, яке передбачає захист споживачів реклами від прихованої реклами. У ч. 3 ст. 9 Закону України «Про рекламу» це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». А в частині 5 цієї статті зазначено: «Прихована реклама забороняється».

Нагадаємо, під час президентських виборів 2019 року на Волині суд визнав винною редакторку газети «Наш край» у порушенні вимог Закону України «Про вибори Президента України» через публікацію результатів соцопитування, пов’язаного із виборами, без зазначення замовника опитування та точного формулювання питань.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)