Протягом червня волинські газети та онлайн-ЗМІ кілька разів публікували інформацію із негативним відтінком стосовно кандидатів чи потенційних кандидатів у нардепи. Також сюжет із ознаками «чорного піару» щодо чинного нардепа-мажоритарника і, водночас, кандидата у депутати 22 червня поширили у соціальній мережі Facebook. 

У друкованій пресі публікації негативного відтінку стосувалися або конкретних осіб, або ж загалом політичних партій. Так, у партійній газеті «Свободи» за 6-17 червня 2019 року, яку 21 червня поширювали у місті Луцьку, розмістили публікацію «Жарти закінчуються: нафталіновий писок реваншу» із негативним змістом щодо списку партії «Опозиційна платформа – За життя». Тих, хто може потрапити в Раду, називають мародерами, корупціонерам, сепаратистами. Також у публікації цитують допис депутата-свободівця Андрія Іллєнка, називаючи представників окремих партій «п’ятою колоною».

У випуску газети «Волинські новини» за 13 червня у рубриці «Вибори» розмістили публікацію «Голос» Вакарчука відмовив луцькому ексактивісту Медведчука у підтримці на виборах». У публікації розповідають про можливі зв’язки потенційного кандидата Тараса Шкітера із «Українським вибором». Також тут вказують на відсутність у нього власної позиції.

«Після раптової зміни поглядів Тарас Шкітер проміняв ідеї Віктора Медведчука на союз із луцьким бізнесменом та депутатом міської ради Андрієм Покровським вступивши до громадянського руху «Свідомі». Втім, насправді він став просто, м’яко кажучи, транслятором позиції Покровського», - йдеться у публікації.

Зауважимо, що Тарас Шкітер ще 6 червня заявив, що балотуватиметься до парламенту – спочатку він мав представляти партію «Голос», однак наразі є імовірність, що він балотуватиметься як самовисуванець.

Зауважимо, що в інтернет-версії ЗМІ, Інформаційному агентстві «Волинські Новини», ідентична публікація з’явилася дещо раніше – 11 червня. Окрім того, у червні тут публікували новини, де у заголовку вказували, що Шкітер -  «колишній активіст політсили Медведчука».

На шпальтах «Цікавої газети на вихідні» за 6 червня з’явилася публікація «Наступає ще одна проросійська колона». У тексті йдеться про з’їзд партії «Довіряй ділам». У матеріалі звертаються до історичних мотивів («Уперше Харків став центром російського реваншу в Україні 102 роки тому…») та зауважують, що учасники з’їзду, якщо перефразувати, декларували «утвердження вигідного Кремлю малоросійства».

Зауважимо також, що декілька видань передрукували блог Юрія Андруховича, або зробили із нього новини, у яких автор критикує масову учать у парламентських виборах діячів культури. Публікації мають дещо негативний відтінок, адже тут, зокрема, зазначається, що партія Святослава Вакарчука зашкодить походженню до парламенту інших демократичних сил. Зокрема, публікації із посиланням на блог з’явилися в газеті «Волинь» за 20 червня, а також на сторінках  ІА «ВолиньPost», в інтернет-виданнях «Район. Ратне» та «Район. Вижівка» 17 червня.

Сюжет негативного змісту стосовно Ігоря Гузя поширили 22 червня у спільноті «Теревені про Луцьк». Невідомий користувач Арбек Нохчо поширив допис користувача Stas Dombrovsky, у якому звертається до іншого кандидата в нардепи, чинного голову Волиньради Ігоря Палиці.

«Шан. Ігор Палиця, з глибоким сумом повідомляю відкрито: поруч із вами може опинитися не той, хто потрібен, із однієї простої причини: той, хто зрадив раз, зрадить і вдруге… Я звісно розумію, що ви в курсі, і не мені вам поради давати, та тим не менш.. Гузь він коротше», - написав користувач.

До тексту прикріплене відео, змонтоване із нарізок за участі нардепа, а голос за кадром зачитує текст, що містить негативну інформацію про чинного нардепа і кандидата у депутати Ігоря Гузя. На відео нардепа звинувачують у тому, що «в його кишенях осіли частина грошей із тендерів для купівлі техніки для освітніх установ».

Зазначимо, що Ігор Гузь є чинним нардепом від округу №19 та зареєстрований кандидатом у депутати на дострокових виборах народних депутатів 21 липня постановою ЦВК №1033 від 17 червня 2019 р. Ігор Палиця балотується  у нардепи в окрузі №22. Його зареєстрували кандидатом відповідно до постанови ЦВК №1003 від 14 червня 2019 р.

Відповідно до частини 13 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія - суб'єкт виборчого процесу, кандидат у депутати мають право звернутися до засобу масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку партія або кандидат вважають недостовірною, з вимогою опублікувати їх відповідь. Засіб масової інформації, що оприлюднив відповідний матеріал, не пізніш як через три дні після дня звернення з вимогою про відповідь, але не пізніше останнього дня перед днем голосування зобов'язаний надати партії, кандидату у депутати, щодо яких поширено недостовірну інформацію, можливість оприлюднити відповідь.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)