В Івано-Франківській області члени ОВК від політичних партій «Зелена планета» , «Солідарність жінок України», «Нова політика», та Інтернет партії  не відвідали жодного засідання окружних виборчих комісій  та не прийняли присяги. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Зокрема, у ОВК №83 (Івано-Франківськ)  не відвідували засідань та, відповідно, не прийняли присягу представники партії «Зелена планета» та політичної партії «Нова політика», в ОВК №84 (Тисмениця ) – член ОВК від політичної партії «Зелена планета» , в ОВК №85 (Калуш) – від Інтернет партії , «Солідарність жінок України» та від партії «Зелена планета». Не з’явився на жодному засіданні та не прийом присягу в ОВК №86 (Долина) представник Інтернет партії.

 Жодне засідання не відвідали також у ОВК №87 (Надвірна) представник партії «Солідарність жінок України»,  в ОВК №88 (Коломия) - представники «Солідарності жінок України» та Інтернет партії. Представник Інтернет партії також був відсутній на всіх засіданнях у ОВК №89 (Снятин). Усі згадані члени ОВК не прийняли присягу.

«Нам невідомо, з яких причин представники цих партій не відвідали жодного засідання у своїх окружних виборчих комісіях і не прийняли присягу. Згідно п.8 ч. 3 ст. 37 Закону  «Про вибори народних депутатів України» однією з причин припинення повноважень члена ОВК є його небажання скласти присягу. Закон передбачає, що присягу члени ОВК складають на першому засіданні, в якому вони беруть участь», - пояснює координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області.

Він також зауважує, що згадані політичні партії мають право замінити своїх членів ОВК, які систематично не відвідують засідання.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)