Агітаційна кампанія в Донецькій області наразі характеризується невисокою активністю політичних партій на тлі активності з боку зареєстрованих кандидатів-мажоритарників та потенційних кандидатів. Найпоширенішим явищем, пов’язаним з недотриманням виборчих стандартів, є дочасна агітація та поширення друкованих агітаційних матеріалів без належних даних. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА під час пресконференції 21 червня у Краматорську.

У Донецькій області  утворено 12 окружних виборчих комісій, які розпочали свою роботу відповідно до вимог законодавства, члени комісій склали присягу та приступили до роботи.  Протягом  червня  агітаційна кампанія в районі спостереження характеризувалась невисокою активністю. З початку червня зафіксовано факти, які можна класифікувати як дочасну агітацію у вигляді білбордів політичних партій «Європейська Солідарність» і  «Опозиційна платформа – За життя» та високу активність потенційних та зареєстрованих кандидатів в народні депутати.

Координаторка спостереження ОПОРИ за виборами у Донецькій області зауважує: «Місцеві партійні структури майже не помітні на локальному рівні, тоді як кандидати-мажоритарники та потенційні кандидати розгортають діяльність, пов’язану з участю у виборах. Кандидати та потенційні кандидати найчастіше використовують формат зустрічей із виборцями, зустрічі з трудовими колективами, рекламу на зовнішніх носіях та PR у соціальних мережах».

На даному етапі найпоширенішим явищем, що містить ознаки порушення є поширення друкованих матеріалів без вихідних даних, тобто передбачених частиною 7 статті 69 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» відомостей про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Щодо виявлених ОПОРОЮ низки таких випадків спостерігачі повідомили поліцію.

Типовою проблемою для окружних виборчих комісій є проблема з кадрами. ОВК повідомляють, що на початку роботи були проблеми з бухгалтерами та системними адміністраторами. Проблему з кворумом на засіданнях в окружних виборчих комісіях пов’язують з сезоном відпусток та тим, що вибори є позачерговими, тобто у суб’єктів подання кандидатур до складу ОВК було недостатньо часу на відбір і належну підготовку кадрів. «Так, наприклад, ОВК №51 двічі не змогла провести два заплановані засідання через неявку частини членів комісії й, відповідно, відсутність кворуму. У складі комісії є частина людей, які мешкають за межами Донецької області», – розповіла координаторка.

Про роль поліції під час виборів та взаємодію з громадськістю розповів запрошений на прес-конференцію начальник ГУНП в Донецькій області Микола Семенишин. Зокрема, він повідомив про те, що розгорнута цілодобова робота ситуаційного центру на базі Головного управління Національної поліції в Донецькій області, який реагує на повідомлення про порушення в інтернеті та соцмережах. Зокрема, штаб фахівців по роботі з інформацією здійснює моніторинг ЗМІ та інтернет-видань на предмет звернень або згадок щодо виборчої кампанії.

«Під час проведення виборчої кампанії організація роботи буде здійснюватися по трьох напрямках. В першу чергу, це організація забезпечення публічної безпеки на виборчих дільницях, організація публічної безпеки та порядку на блокпостах Донецької області. Також ми посилюємо слідчо-оперативну групу: для цього був створений дієвий  резерв, аби негайно реагувати на всі звернення про правопорушення», - зазначив він.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.