У Кривому Розі окружна виборча комісія №31 не оприлюднює свої рішення як цього вимагає законодавство. Голова комісії запевнила спостерігачку ОПОРИ, що в подальшому всі рішення будуть публічними.

Спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА неодноразово зверталась до керівництва виборчої комісії №31, що в Кривому Розі, щодо необхідності виконання норм законодавства щодо оприлюднення постанов, прийнятих комісією.

«Не дивлячись на те, що комісія повністю сформована і провела вже декілька засідань, протоколи засідання жодного разу не з’являлись на стенді. Довгий час там було розміщено тільки перший склад комісії та звернення Державного реєстру виборців до виборців району», - зауважує спостерігачка.

Станом на 20 червня, на інформаційному стенді ОВК №31, який знаходиться біля входу в приміщення комісії, відсутня необхідна інформація, що стосується виборчого процесу. Так, незважаючи на зауваження спостерігачів, за тиждень на стенді з’явилась тільки постанова ЦВК №907.

На запитання спостерігачки, чому порушуються вимоги законодавства щодо вивішування зазначених документів на ньому, голова комісії, Олена Болєлова відповіла, що на її думку, «комісія взагалі не має надсилати протокол засідання в ЦВК і будь-що вивішувати на стенді». Аргументувала Олена Болєлова це тим, що «інформаційний стенд висить за межами кімнати для засідань і за його зберігання комісія відповідати не може». Втім, голова комісії погодилась привести інформаційний стенд у належний стан.

Спостерігачі ОПОРИ також повідомляють, що станом на 20 червня на офіційному сайті Центральної виборчої комісії відсутні постанови комісій №№ 24, 25, 28, 29, 39.

 «Виборчий процес має бути відкритим та прозорим. Зокрема в Законі окремо наголошується, що рішення окружних виборчих комісій, які стосуються виборчого процесу та становлять публічний інтерес, мають оприлюднюватися на інформаційних стендах у самих комісіях, а також на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії».

Нагадаємо, що відповідно до ч. 2 ст. 35 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» протокол засідання комісії може бути наданий для ознайомлення суб'єкту виборчого процесу на його вимогу не пізніше наступного засідання комісії. У цей же строк протокол засідання виборчої комісії вивішується на стенді офіційних матеріалів комісії для загального ознайомлення та надсилається до Центральної виборчої комісії. Центральна виборча комісія оприлюднює протокол засідання виборчої комісії на своєму офіційному веб-сайті невідкладно після його надходження.

Згідно з ч. 5 статті 35 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» постанова, прийнята окружною чи дільничною виборчою комісією, не пізніше ранку наступного дня після дня її прийняття, а прийнята напередодні дня голосування, у день голосування та під час підрахунку голосів, встановлення підсумків голосування, - не пізніш як через чотири години після завершення засідання виборчої комісії, вивішується для загального ознайомлення на стенді офіційних матеріалів комісії, який обладнується в приміщенні комісії у місці, вільно доступному для відвідувачів. У ці ж строки постанова, прийнята окружною чи дільничною виборчою комісією, надсилається до Центральної виборчої комісії, яка оприлюднює її на своєму офіційному веб-сайті невідкладно після надходження постанови.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.