Спостерігачі ОПОРИ 18 та 19 червня заявляли в поліцію через білборди кандидатів у народні депутати без вихідних даних. Ці випадки стосувалися друкованої агітаційної продукції Івана Чайківського (одномандатний виборчий округ №165, м. Зборів) та Ігоря Юзьвака (одномандатний виборчий округ №163, м. Тернопіль).

18 червня спостерігачі ОПОРИ на одному з будинків по вулиці Князя Острозького, біля кругового перехрестя, зафіксували білборд із ім’ям та прізвищем кандидата в депутати Івана Чайківського. На ньому було розміщене повідомлення «20-21 червня. С. Настасів. Іван Чайківський запрошує. Нове зернятко 2019».

19 червня по вулиці Микулинецький, біля будинку №123, спостерігачі ОПОРИ виявили білборд кандидата в народні депутати Ігоря Юзьвака. На рекламному щиті була розміщена передвиборна агітація із зображенням кандидата та написом «Добрий Самарянин. Справжні фахівці замість політичних популістів. Ігор Юзьвак адвокат».

Центральна виборча комісія офіційно зареєструвала Івана Чайківського кандидатом у народні депутати України 14 червня (постанова №1003), а Ігоря Юзьвака - 18 червня (постанова №1047). Згідно з частиною 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.

Друкована рекламна продукція кандидатів в обох випадках не містила вихідних даних передбачених частиною 7 статті 69 цього ж Закону, тобто відомостей про замовника, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, тираж, інформацію про осіб відповідальних за випуск. А відповідно до частини 23 статті 74 цього Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів без перерахованих вище відомостей.

Окрім цього, реклама заходу «Нове зернятко» з використанням ім’я та прізвища кандидата Чайківського могла суперечити вимогам частини 8 статті 74 цього ж Закону, в якій сказано, що під час виборчого процесу забороняється використання у комерційній та соціальній рекламі прізвищ чи портретів кандидатів у депутати.

Тому спостерігачі ОПОРИ при виявленні ймовірних порушень Закону України «Про вибори народних депутатів України», що можуть передбачати адміністративну відповідальність за статтями 212-13 та 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення, звернулись в правоохоронні органи. В обох випадках телефонували на лінію «102» та викликали наряд патрульної поліції для з'ясування всіх обставин.

«Від старту кампанії позачергових парламентських виборів, це - перші заяви спостерігачів ОПОРИ у поліцію щодо ймовірних порушень відповідного Закону. У подальшому представники організації при виявленні ознак виборчих правопорушень теж будуть звертатись із відповідними заяви. Висловлюю сподівання, що правоохоронні органи Тернопільської області, як під час попередньої кампанії, будуть належним чином реагувати та фіксувати такі факти», -  коментує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області.

Статті 212-13 та 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачають відповідальність за розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.