21 червня представник ОПОРИ виграв суд щодо неправомірного рішення виборчої комісії №33 в Кривому Розі, щодо «відстрочення реєстрації офіційних спостерігачів».

14 червня відповідно до законодавства представниця Громадянської мережі ОПОРА подала до окружної виборчої комісії №33 в Кривому Розі подання для реєстрації офіційних спостерігачів від ОПОРИ на позачергових виборах народних депутатів України.

15 червня відповідно до законодавства окружна виборча комісія на своєму засіданні розглянула подання, проте не прийняла відповідного рішення, а саме «зареєструвати» або «відмовити в реєстрації». Натомість, ОВК №33 прийняла протокольне рішення щодо відстрочення реєстрації офіційних спостерігачів ОПОРИ і надання часу на виправлення технічних помилок.

Нагадаємо, відповідно до частини 8 статті 78 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» окружна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному одномандатному окрузі та видає їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше наступного дня після внесення подання.

Оскільки окружна комісія не прийняла відповідного рішення, представник Громадянської мережі ОПОРА був змушений звернутись до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовною вимогою визнати протиправним та скасувати протокольне рішення №5 ОВК №33 від 15 червня 2019 року та зобов’язати ОВК №33 повторно розглянути подання на спостерігачів від ОПОРИ.

21 червня Дніпропетровський окружний адміністративний суд визнав протиправним протокольне рішення ОВК №33 щодо відстрочення реєстрації офіційних спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА.

Відповідно до частин 6 та 7 статті 78 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» у поданні про реєстрацію офіційних спостерігачів зазначаються їх прізвища, імена, по батькові, громадянство, дата народження, місце проживання та адреса житла, місце роботи, посада (заняття), номери контактних телефонів. До подання додаються заяви про згоду цих осіб бути офіційними спостерігачами від відповідної партії, кандидата у депутати чи громадської організації та ксерокопії першої та другої сторінок паспорта громадянина України або ксерокопія тимчасового посвідчення громадянина України (для осіб недавно прийнятих до громадянства України). До подання від громадської організації подається також копія рішення Центральної виборчої комісії про дозвіл мати офіційних спостерігачів під час виборів депутатів. Подання про реєстрацію офіційного спостерігача за підписом уповноваженої особи партії, кандидата у депутати в одномандатному окрузі, керівника відповідної громадської організації вноситься до відповідної окружної виборчої комісії не пізніш як за п'ять днів до дня голосування.

Підставою для відмови у реєстрації офіційного спостерігача може бути лише порушення положень частин 1, 2, 3, 5, 6 статті 78 ЗУ «Про вибори народних депутатів України».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.