У Києві спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА проводять вуличні рейди у пошуках агітаційної поліграфії без вихідних даних. Про виявлені білборди, сітілайти, плакати чи листівки політиків, які не відповідають вимогам законодавства, вони повідомляють поліцію.

Так, 20 червня було подано заяву правоохоронцям з приводу білборду з політичною рекламою кандидата в народні депутати Володимира Назаренка. Агітація розміщена на території 222 округу, а саме — вулиці Уманській, 49 (Солом'янський район). Чоловік балотується від Всеукраїнського об'єднання “Свобода”.

Фото Громадянської мережі ОПОРА

19 червня спостерігачка ОПОРИ відвідала захід кандидата-самовисуванця Богдана Ференса. Це була зустріч на Микольсько-Слобідському пляжі (Дніпровський район столиці, 216 округ). На події помічники політика поширювали листівки без вихідних даних. На місце приїжджала поліція і зареєструвала заяву ОПОРИ.

Фото Громадянської мережі ОПОРА

11-13 червня на Печерську (221 округ) виявлено серію агітплакатів кандидата-самовисуванця Володимира Петрова без вихідних даних. Чоловік вилучив агітаційні матеріали до виклику правоохоронців.

Фото Громадянської мережі ОПОРА

“Ми пильно стежитимемо за агітацією на вулицях впродовж всього передвиборчого періоду і писатимемо заяви до поліції”, - зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві.

Друк агітаційних матеріалів під час виборчого процесу для офіційно зареєстрованих кандидатів чи партій, що висунули кандидатів у депутати, регулюється Законом України “Про вибори народних депутатів України”. У частині 7 статті 69 читаємо: “Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск”.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.