Протягом тижня представники ОПОРИ зафіксували агітаційні матеріали кандидатів у народні депутати України, які не містять вихідних даних, що має  ознаки порушення виборчого законодавства. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ  Луганської області.

Так, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області протягом останнього тижня подав до поліції Лисичанська, Рубіжного та Кремінної 7 заяв про порушення ч. 23 статті 74 Закону України «Про  вибори народних депутатів України», а також статті 212-13 Кодексу України про  адміністративні правопорушення. Зокрема, звернення стосуються зовнішньої реклами, яка не містить відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника матеріалів.

У місті Лисичанськ спостерігачі ОПОРИ зафіксували 4 білборди кандидата в народні депутати України у 107 виборчому окрузі Олександра Сухова (зареєстрований 15червня) із його зображенням та написом «Бесплатная юридическая помощь 0660306099. Александр Сухов. Команда Сергея Шахова». Ці білблорди не мають відповідного маркування, що може бути порушенням чинного законодавства. На підставі цього факту було складено заяву до Лисичанського відділу поліції.

У місті Рубіжне  зафіксовано білборд кандидатата у 112 виборчому окрузі Сергія Вельможного (зареєстрований 13 червня), де він зображений разом із дітьми з написом «Діти – наше майбутнє. Завжди ваш Сергій Вельможний.  Команда Сергія Шахова», на якому також не позначені вихідні дані. Цей факт зареєстровано органами Національної поліції. Наразі проводиться перевірка.  

У місті Кремінна довготерміновими спостерігачами ОПОРИ зафіксовано 2 білборди кандидата в народні депутати України у 113 виборчому окрузі Віталія Курила (зареєстрований 13 червня) із портретом та написом «Шановні земляки, вітаю вас зі святом святої Трійці. Ваш народний депутат України Віталій Курило», а також білборд Олександра Лукашова «Мир Луганщині. Олександр Лукашов. Команда Сергія Шахова». За вказаними фактами 20 червня представники ОПОРИ склали заяву до Кремінського відділу поліції, співробітники слідчо-оперативної групи проводять перевірку за результатами якої буде прийнято рішення згідно чинного законодавства.

У заявах до поліції омбудсмен попросив правоохоронні органи розібратися із вказаними фактами, встановити осіб, винних у вчиненні правопорушень, скласти адміністративні протоколи відносно них, які мають бути надіслані до суду для накладання на порушників адміністративних стягнень.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)