ОПОРА проаналізувала офіційні сайти місцевих органів влади Одещини та зауважила, що лише один з них регулярно розміщує новини на користь потенційного кандидата у народні депутати. Так, починаючи з кінця травня і до сьогодні, 21 червня, сайт Березівської районної ради Одеської області розміщує десятки новин, в яких у той чи інший спосіб позитивно згадується діяльність Князя Хачатряна.

За результатами моніторингу було нараховано 14 новин з 16 за зазначений період, в який згадується зазначений політик.

Наприклад, у новині від 29 травня про нову водонапірну башту в Мариновому йдеться про те, що «… кошти на придбання нової башти та проведення робіт були виділені з обласного бюджету завдяки сприянню депутата Одеської обласної ради Князя Хачатряна….», а у новині про останній дзвоник у Березівській школі №3 зазначено, що «… директор Березівської школи №3 Наталія Шевченко висловила щиру подяку на адресу депутата Одеської обласної ради Князя Хачатряна».

Потенційний кандидат згадується і в новинах про різноманітні святкування та пригощання дітей: «… На свято прийшли маленькі жителі Роздолу — як школярі, так і малеча з матусями та бабусями. Перед святом на них чекав приємний сюрприз — пригощання морозивом. Про це потурбувалися депутат Одеської обласної ради Князь Хачатрян та голова Березівської районної ради Віталій Мосійчук…» або: «… 2 червня з нагоди Дня захисту дітей відбулося урочисте відкриття дитячого й спортивного майданчиків в селі Шевченкове і дитячого майданчика в селі Чигирин. Дитячі атракціони, а також спортивні тренажери встановлені в двох селах з ініціативи та сприяння депутата Одеської обласної ради Князя Хачатряна. Крім того завдяки Князю Аршалуйсовичу малюки двох сіл пригощалися морозивом».

У стандартних новинах-привітаннях ювілярів та колективів теж згадується цей політик, від якого представники місцевої влади «передають вітання»: «Голова Березівської районної ради Віталій Мосійчук і заступник голови Березівської районної ради Валентина Димова привітали колектив редакції Березівської районної газети «Степовий маяк» з професійним святом – Днем журналіста України. Віталій Леонідович передав щирі вітання від депутата Одеської обласної ради Князя Хачатряна, а також привітав присутніх від Березівської районної ради» або в новині про футбольний матч: «Дякуємо організаторам та жителям села за гостинність та чудовий концерт, який вони організували для нас. Дітям були вручені подарунки від депутата Одеської обласної ради Князь Хачатрян».

Низка новин присвячена відвідуванню ймовірним кандидатом різних об’єктів, де відбувається або завершився ремонт, наприклад:

«Ці новини прямо висвітлюють активність потенційного кандидата під час виборчої кампанії, при цьому  частина з них присвячена відкриттю різноманітних об’єктів, що не входить до обов’язків депутата обласної ради. Крім того, згадування Князя Хачатряна, коли від його імені «передають вітання», взагалі не мають безпосереднього відношення до подій, яким присвячені ці інформаційні повідомлення. У свою чергу веб-сайти районних рад є офіційними інформаційними ресурсами місцевих органів влади, тому збільшення кількості новинних матеріалів, які містять згадки про одного з потенційних кандидатів без прямого відношення до змісту події, можуть розглядатись як порушення вимоги щодо рівного та неупередженого ставлення органів влади та місцевого самоврядування до всіх кандидатів. Нагадаю, що 5 частина статті 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України» зазначає, що заборонено втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування у виборчий процес, а також передбачено рівне та неупереджене ставлення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу», - нагадав координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області .

Нагадаємо, що в Одесі потенційний кандидат у нардепи на зустрічі у школі пропонував голосувати за нього.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)