З моменту старту роботи окружних виборчих комісій на Донеччині 17 політичних партій 73 рази змінювали своїх представників у складі ОВК. Найбільше замін здійснили Радикальна партія Олега Ляшка і партія 5.10. Жодної заміни своїх представників у виборчих комісіях не здійснювали партії Народний Фронт, Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ», Громадянська позиція, Єдина родина, Об'єднання «Самопоміч», Сила і честь, Сильна Україна та Україна Майбутнього.

Крім Радикальної партії Олега Ляшка (14 замін) та партії 5.10 (11 замін), до переліку тих, хто здійснив найбільше замін можна віднести Європейську Солідарність – 9 замін. По 5 замін здійснили партії: Сила Людей, Партія зелених України та ВО «Батьківщина». Опозиційний блок та Інтернет партія України у складі ОВК здійснили по 4 заміни. Відродження, Нова Політика і Українська партія «Зелена планета» тричі здійснювали заміни ними делегованих представників до складу ОВК.  

Партія Солідарність жінок України здійснила дві заміни, а Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Єдина Країна, Конгрес Українських Націоналістів, Ліберальна партія України і Правий сектор у складі ОВК замінили лише по одному представнику.

Загалом ОВК Донеччини майже на половину складаються з представників парламентських партій (Європейська Солідарність, Народний Фронт, Опозиційний блок, ВО «Батьківщина» та Об’єднання «Самопоміч»). До всіх 12 ОВК парламентські партії делегували 115 осіб, з них - 70 до складу комісій включено автоматично, а 24 особи потрапили за результатами жеребкування.

Інші непарламентські партії за результатами жеребкування отримали 101 представника у складі окружних виборчих комісій.

Таким чином, найбільше представництво у складі всіх ОВК Донецької області мають: Європейська Солідарність та Народний Фронт – по 22 представники, Радикальна партія Олега Ляшка та ВО «Батьківщина» представлені 19-ма особами, Опозиційний блок у складі ОВК має 18 представників, а Об’єднання «Самопоміч» – 15.

З непарламентських партій, тобто тих, які не мають фракції у Верховній Раді України, найбільше представництво в окружних виборчих комісіях Донеччини має партія Відродження – 10 осіб, партії 5.10, Єдина країна і Сила людей представлені 9-ма особами. Партія Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ» у складу виборчих комісій представлена 8-ма особами, Партію зелених України та Українську партію «Зелена планета» у ОВК представляють по 7 осіб.

Представництво у 6 осіб отримала Ліберальна партія України, а Конгрес Українських Націоналістів і Сильна Україна – 5. По 4 особи у складі ОВК мають ВО «Свобода», Інтернет партія України та Солідарність жінок України. Партії Єдина родина, Нова політика та Сила і честь мають представництво по 3 особи у складі окружних виборчих комісій. Правий сектор і Україна Майбутнього представлені лише у двох ОВК Донеччини, а  Громадянська позиція отримала представництво лише в одній ОВК.

Усі 12 ОВК утворені у максимальному кількісному складі по 18 осіб.

Відповідно до частини 2 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України», до складу окружної виборчої комісії обов'язково включаються (за наявності відповідного подання) по одному представнику від політичної партії, депутатська фракція якої зареєстрована у парламенті.

По одній кандидатури від партій - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх виборах депутатів, включаються до складу комісій шляхом жеребкування.

Переважаюче представництво парламентських політичних партій зумовлене тим, що вони можуть делегувати двох представників до складу виборчих комісій (одна кандидатура гарантовано включається до складу виборчих комісій, а друга може бути включена лише за результатами жеребкування). Всі 5 парламентських фракцій, крім Об'єднання «Самопоміч» максимально скористались гарантованим правом мати по одному представнику в кожній ОВК Донеччини. Остання це право реалізувала щодо 10 із 12 ОВК Донецької області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.