У виборчому окрузі №48 (центр – Краматорськ) на Донеччині балотуються два самовисуванці з однаковими ім’ям та прізвищем, відмінність у них тільки в іменах по-батькові. Згідно з даними сайту ЦВК, різниця у реєстрації між кандидатами становить два дні. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Дані в офіційній біографії кандидата-самовисуванця Максима Вікторовича Єфімова свідчать про те, що він проживає у місті Краматорськ, є чинним депутатом Верховної ради поточного скликання та здійснює регулярну публічну й політичну діяльність у виборчому окрузі. Він був зареєстрований ЦВК 17 червня.

Про іншого кандидата, зареєстрованого як Максим Олександрович Єфімов, відомо, що він є уродженцем міста Києва, має середню спеціальну освіту та тимчасово не працює. Моніторинг його активності в окрузі дав нульові результати, й наразі будь-яких інших проявів політичної чи публічної діяльності з його боку спостерігачами не зафіксовано. Зареєстрований він був 14 червня.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області зауважує: «Незважаючи на те, що кандидат проживає в Києві,  це жодним чином не обмежує його право на участь у перегонах, і він може бути обраним по 48 округу. Адже законодавство встановлює лише вимогу проживати в Україні протягом останніх п'яти років, згідно частині 1 статті 9 ЗУ «Про вибори народних депутатів України». Инших географічних обмежень для балотування немає, тому громадянин України може балотуватися там, де забажає незалежно від місця проживання».

Народний депутат Верховної ради  Максим Єфімов вважає «двійника» технічним кандидатом. Інформацію про це він опублікував на своїй Фейсбук-сторінці.

Координаторка спостереження також зазначає, що це може бути збігом обставин, або може мати ознаки «технології двійників», до якої можуть вдаватись аби ввести в оману виборців під час голосування, оскільки два однакових прізвища будуть знаходитись у бюлетені поруч. На її думку, однією з основних ознак технічності кандидата може бути або дуже низька активність або повна її відсутність в окрузі.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.