Низка львівських медіа оприлюднили із запізненням інформацію про вартість розміщення у них передвиборної агітації на час виборчого процесу. Деякі ЗМІ взагалі не опублікували такі оголошення. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА дослідили, скільки грошей доведеться викласти партіям та кандидатам за агітацію в медіа.

Телеканали

Згідно з оприлюдненою інформацією та отриманими відповідями на запити ОПОРИ, секунда політичної реклами на телеканалі «Перший Західний» коштуватиме від 24,00 до 36,00 гривень залежно від часу трансляції. Розмістити рекламний ролик на каналі «НТА» вартуватиме від 24 до 36 гривень за секунду, в ефірі ТРК «Міст» - з 00:00 до 18:00 - 250 гривень, з 18:00 до 24:00 – 300 гривень за секунду, а на  «UA: Львів»  - 2,63 гривні за секунду.

Тарифи на інформаційні послуги телеканалів у Львівські області такі: телеканал «Бужнет» 3-5 гривень, КП «Телестудія Радехів» – 2 гривні, телеканал «ЛАН» - 4 гривні за секунду ефірного часу.  Відеоролик від  «Золочів.нет» обійдеться кандидату або партії у 3 000 гривень.

У відповідності до частини 20 статті 107 Закону України «Про вибори народних України» на позачергових виборах депутатів ефірний час за рахунок коштів Державного бюджету України надається партіям, кандидати у депутати від яких зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидатам у депутати в одномандатних округах в обсягах, визначених Центральною виборчою комісією та відповідними окружними виборчими комісіями, враховуючи можливість загальнонаціональних та регіональних телерадіоорганізацій ведення передвиборчої агітації з додержанням принципу рівних умов. Розклад ефірного часу трансляції передвиборчої агітації надсилається до ЦВК та відповідних ОВК не пізніше як за 20 днів до дня виборів (до 30 червня). Разом з тим редакції газет «Голос України» та «Урядовий кур'єр», а також редакції регіональних (місцевих) друкованих ЗМІ державної чи комунальної форми власності, з якими укладено угоду про опублікування передвиборчих програм партій та кандидатів у депутати за рахунок коштів Державного бюджету, не пізніше як за вісім днів до дня виборів (до 12 липня) зобов'язані надрукувати передвиборчі програми суб'єктів виборчого процесу в окремому спеціальному випуску видання».

Радіо

На «UA: Українське радіо Львів» секунда політичної реклами коштуватиме 2,64 гривні, на радіо «Незалежність» рекламодавець заплатить 12,98 гривень відповідно. Секунда на радіо «Львівська хвиля» у робочі, вихідні та святкові дні коштує у Львові та Львівській області від 8 до 18 гривень, у Чорткові, Нововолинську, Горохові, Любешові та Полонному від 6 до 12 гривень залежно від часу трансляції.

Щодо районних радіо, то 1 секунда ефіру  на «Буське Радіо» та «Золочів. ФМ» коштує 1,5 гривень, в «Карпатському гомоні» - 2 гривні, Миколаївському та Сокальському радіо по 3 гривні за секунду. Кандидату у народні депутати чи партії за рекламу на радіо «ЛАН» доведеться заплатити від 3 до 6 гривень, а на «ФРЕШ-ФМ» від 2,40 до 4,80 гривень за секунду, залежно від час доби. Найдешевша радійна реклама у Львівській області є на «Голос Стрия» - 1 секунда ефірного часу – 1,1 гривня , а найдорожча у КП «Радіостудія «Новий двір» - 50 гривень відповідно.

Друковані ЗМІ

У газеті «Високий замок» розміщення мінімального рекламного блоку (30 кв. см.) вартуватиме 1300 гривень у четвер та 750 гривень у п'ятницю. Вартість 1 кв. см. політичної реклами у додатках («ВЗ»+Дрогобиччина, «ВЗ»+Самбірщина) становить 12,5 гривень. За один 1 кв. см. політичної реклами на кольорових сторінках газети «Львівська пошта» рекламодавець заплатить від 19 до 22 гривень, від 26 до 19 гривень відповідно на чорно-білих аркушах.  

Щодо регіональних періодичних друкованих видань, за 1 квадратний сантиметр доведеться заплатити:

  • 3 - 4 гривні (видання «Простір»);
  • 5 - 7 гривень (газети «Бойківська думка», «Воля Народу», «Голос Відродження», «Нафтовик Борислава»,  «Народна справа», «Народне слово», «Українська справа», «Нова Доба», «Вісник Розділля», «Прикордоння», «Гомін Волі»);
  • 8 - 10 гривень (виданнях «Відродження», «Миколаївські Вісті», «Часопис Яворівщина», «Часопис Яворівський плюс»,  «Голос Самбірщини», «Громада», «Бойківщина», «Новини Прибужжя»);
  • 10-15 гривень (газети «Голос з-над Бугу», «Новий час», «Рідне поле»).

Видання «Народна Думка» зазначає, що пропонує не лише партіям, кандидатам друкувати рекламу за 10-14 гривень за 1 квадратний сантиметр, але й для виборчих комісій за 6-8 гривень відповідно.

Тарифи на інформаційні послуги у друкованих ЗМІ залежать від того на якій сторінці публікується матеріал (перша, остання чи внутрішні сторінки), а також чи це кольорова чи чорно-біла шпальта.

Аналіз ОПОРИ показує, що більшість львівських медіа із запізненням опублікували цю інформацію: газета «Відродження» (30 травня), «Народна думка», «Голос Самбірщини» (31 травня), часопис «Яворівський голос плюс», «Бойківська думка»  (1 червня), «Новини Прибужжя», телеканал «НТА» (6 червня), телеканал «Бужнет», газета «Новини Прибужжя» (13 червня).

Зазначимо, що розцінки вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу для проведення передвиборчої агітації відбувається за рахунок коштів виборчих фондів і встановлюються засобами масової інформації у розмірі не пізніше, як на наступний день після опублікування Указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Загальнодержавні, регіональні та місцеві друковані засоби масової інформації і телерадіоорганізації усіх форм власності зобов'язані не пізніше як на другий день після опублікування Указу (до 25 травня) опублікувати в друкованих засобах масової інформації розцінки вартості одиниці друкованої площі та однієї хвилини (секунди) ефірного часу.

Щоправда є медіа на Львівщині, які досі не оприлюднили цін на рекламу у виборчий період.

Сніжана Демчук, заступниця голови ТРК «Броди» у коментарі ОПОРІ ситуацію пояснила так: «Ми не публікували на ці вибори тому, що в нас період переліцензування. Очікуємо на ліцензію на кабельне мовлення, на проводове радіо».

«Ми пішли у відпустку і тому так все сталося. Знаєте, як то люди у відпустці. Забули про все на світі. Та й все. Ми уже подали інформацію в четвер буде надруковано», - зазначили у радіо «Яворівщина».

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області наголошує:

«Важливо розуміти, що згідно частин 15-17 статті 107 Закону це - обов'язок, а не право ЗМІ у виборчому процесі, не залежно від їхньої форми власності, якщо вони планують розміщувати у себе матеріали передвиборчої агітації. Згідно частини 6 статті 71 розмір одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу не може перевищувати розмір середньоарифметичного значення ціни за комерційну рекламу за останні три квартали року, що передують року проведення виборів депутата (квітень - грудень 2018 року).

При цьому ЗМІ можуть розраховувати розцінки вартості окремо для робочих днів і окремо для вихідних та святкових днів, а також окремо для різних за кількістю потенційної аудиторії періодів ефірного часу чи друкованої площі. У відповідності до частини 8 статті 71 розцінки вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу не можуть змінюватися протягом виборчого процесу. Засіб масової інформації не може надавати знижку чи встановлювати надбавки на оплату друкованої площі чи ефірного часу партіям, кандидати у депутати від яких зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидатам у депутати в одномандатних округах.

Варто звернути увагу на те, що оприлюднення передвиборчої агітації у ЗМІ незалежно від форми власності здійснюється тільки після відповідної оплати друкованої площі чи ефірного часу з відповідних рахунків виборчих фондів. Без укладання угоди та надходження коштів на рахунок редакції (видавця) друкованого засобу масової інформації публікація агітаційних матеріалів забороняється (частина 7 статті 73 Закону).

Згідно частини 6 статті 71 передвиборча агітація в засобах масової інформації усіх форм власності за рахунок коштів виборчих фондів партій чи кандидатів у депутати в одномандатних округах здійснюється на умовах рівної оплати за одиницю ефірного часу чи друкованої площі. Принцип рівності полягає у застосовуванні рівних умов для усіх суб'єктів виборчого процесу одним і тим же ЗМІ, що однак не означає необхідності використання однакових розцінок усіма ЗМІ. Принцип рівності також означає, що засіб масової інформації, який надав ефірний час або друковану площу для проведення передвиборчої агітації одній партії, одному кандидату у депутати за рахунок коштів виборчого фонду, не може відмовити у наданні ефірного часу чи друкованої площі на тих же умовах іншій партії чи іншому кандидату у депутати (частина 9 статті 71 Закону).

Приватний засіб масової інформації вільний у праві вибору розміщувати чи ні матеріали передвиборчої агітації. Разом з тим він не може застосовувати принципу вибірковості і довільності умов під час виборчого процесу. Таким чином ЗМІ може цілком відмовитись від оприлюднення агітації або робити це на принципах рівності для усіх суб'єктів виборчого процесу, оприлюднивши вартість розцінок одиниці друкованої площі чи ефірного часу.»

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail:  [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)