Спостерігачі ОПОРИ написали три заяви до поліції на округах №№ 134, 136 і 137 на Одещині.

Так, у виборчому окрузі №134 (Малиновський район міста Одеси) спостерігач ОПОРИ 19 червня написав відповідну заяву до поліції про те, що ним виявлено білборд без вихідних даних із зображенням Геннадія Чекіти (вул Генерала Петрова/Івана і Юрія Лип). Геннадій Чекіта 17 червня зареєстрований як кандидат в народні депутати в порядку самовисування в одномандатному виборчому окрузі №134.

В окрузі №136 (Cуворовський район міста Одеси) 18 червня спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції з приводу білборда без вихідних даних із зображенням Дмитра Голубова та написом: «Делам доверяют. Дмитрий Голубов» (біля зупинки громадського транспорту по вул. Добровольського). Дмитро Голубов зареєстрований 17 червня як кандидат в народні депутати в порядку самовисування в одномандатному ВО №136.

В окрузі № 137 (центр – місто Подільськ) спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції 15 червня, оскільки виявив рекламний борд від імені Леоніда Клімова з написом: «З Днем захисту дитини. Леонід Клімов. Народний депутат України» без вихідних даних (вул. Черняховського, 126, м. Подільськ). Леонід Клімов 31 травня зареєстрований як самовисуванець по виборчому округу №137.

«Відповідно до частини 1 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів», передвиборчою агітацією є «здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України». Однією з форм здійснення передвиборчої агітації згідно з ч. 2 цієї ж статті є розміщення друкованих агітаційних матеріалів та політичної реклами на носіях зовнішньої реклами. Водночас, згідно зі ст. 70 Закону «Про вибори народних депутатів», кандидат має право на здійснення передвиборчої агітації з наступного дня після прийняття ЦВК рішення про його/її реєстрацію. Рішення про реєстрацію Геннадія Чекіти та Дмитра Голубова були прийняті ЦВК 17 червня, відповідно, здійснювати передвиборчу агітацію кандидати мають право з 18 червня. Втім станом на 17 червня зовнішня реклама кандидатів вже була встановлена у відповідних виборчих округах. Рішення про реєстрацію Леоніда Клімова кандидатом в народні депутати було прийнято ЦВК 31 травня. Відповідно у розміщені зовнішньої реклами із зображеннями та прізвищами зареєстрованих кандидатів в одномандатних округах у період виборчого процесу без відповідних вихідних даних вбачаються ознаки порушення, передбаченого ст. 212-13 КУпАП щодо виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Окрім того, згідно з ч. 7 ст. 69 Закону, друковані матеріали передвиборчої агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, тираж та осіб, відповідальних за друк. А ч. 6 статті 68 визначає, що фінансування передвиборчої агітації здійснюється винятково за рахунок коштів державного бюджету, виділених на здійснення передвиборчої агітації, та виборчих фондів кандидатів в одномандатних округах. Оскільки зазначені матеріали не містять відомостей про замовника, тираж, установу, що здійснила друк та відповідального за випуск, а також оскільки такі матеріали були наявні у виборчому окрузі в день реєстрації кандидатів, є ймовірність, що виготовлення та розміщення таких матеріалів також було профінансовано не з виборчого фонду кандидатів, що може розглядатись як порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, відповідальність за що передбачена ст. 212-10 КУпАП», - пояснив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області. 

Нагадаємо, що спостерігачі ОПОРИ з кінця травня постійно фіксують активності потенційних кандидатів, спрямовані на роботу з виборцями.

Також наразі в області зовнішню рекламу використовують 4 партії і 11 політиків.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)