На Кіровоградщині спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди та листівки з ознаками чорного піару проти потенційного кандидата у депутати, чинного нардепа Олеся Довгого.

Листівки та білборди розміщені у місті Світловодськ, Знам’янка та у смт Олександрівка. Вони виготовлені у жовто-зелених кольорах з написом: «КОНКРЕТНІ СПРАВИ, А НЕ ДОВГИЙ ПОПУЛІЗМ. Підпис: Вадим Волканов». «НАПОЛЕГЛИВА ПРАЦЯ БЕЗ ДОВГОГО ПОПУЛІЗМУ. КОНКРЕТНІ СПРАВИ, А НЕ ДОВГИЙ ПОПУЛІЗМ. КОНКРЕТНІ СПРАВИ БЕЗ ДОВГОГО ОБІЦЯННЯ. БЕЗ ДОВГОГО ОЧІКУВАННЯ ДО ПЕРЕМОГИ РАЗОМ! Вадим Волканов» та інші. Листівки розміщенні на зупинках громадського транспорту.

«Ми знаємо про ці факти. Нам відомо, що цей кандидат, який уже подав документи у ЦВК, використовує цю рекламу на під’їздах та на зупинках громадського транспорту. Ми не зверталися до правоохоронних органів і звертатися не будемо. Нехай це залишається на совісті конкурентів, а ми в свою чергу не використовуватимемо жодної негативної інформації щодо кандидатів у народні депутати. Якщо подібні випадки продовжуватимуться, то ми діятимемо виключо у правовому полі, звертатимемося в поліції чи до суду», – зазначив прес-секретар нардепа Олеся Довгого Дмитро Оксеменко.

Вадим Волканов відмовився коментувати данний факт аргументуючи тим, що він не розуміє про яку рекламу йдеться.

«Це перші випадки використання чорного піару у Кіровоградській області на позачергових виборах народних депутатів. Попередній моніторинг свідчить про серйозну конкуретність на 4 з 5 округів і є ймовірність використання подібних технологій на інших територіях. Наразі ЦВК  ще не зареєструвало кандидатами у народні депутати Олеся Довгого та Вадима Волканова», – підкреслила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

У частині 10 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» йдеться, що забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію – суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

Згідно з частиною 1 статті 68 цього ж Закону  передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)