У середу, 19 червня, в Ужгороді відбувся тренінг щодо особливостей виборчого законодавства для працівників поліції Закарпаття, який провели за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках проекту «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу». До навчання долучилися майже півсотні правоохоронців.

Провели тренінг регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА та омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області. У першій частині навчань взяли участь 28 представників та представниць поліції превенції, друга – для працівників і працівниць,  що на посаді  слідчих.      

«ОПОРА вже вдруге проводить тренінги для поліції, разом з поліцією для покращення розуміння алгоритмів реагування на виборчі порушення в першу чергу поліцейськими. Це для того, щоб наша робота з виявлення правопорушень, їх фіксації і їх превенції була ефективнішою», - каже регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА.

Захід відбувається у форматі інтерактивного тренінгу, тому що для тренерів важливий зворотній зв’язок, який вони отримують від працівників правоохоронних органів, адже дехто з них вже має досвід використання алгоритмів на місцях.    

«Так само ми чуємо від них про проблеми, їхнє бачення. Після першої серії тренінгів, яка відбулася у лютому 2019 року ми навіть доповнювали його тими пропозиціями, які ми чули безпосередньо на тренінгу від поліцейських, тому що в поліції працює багато практиків-професіоналів, як мають деколи трохи інший погляд на ту чи іншу ситуацію і на алгоритм дій безпосередньо. Під час президентської кампанії були ситуації, коли ми бачили, що рівень розуміння дій під час фіксації правопорушень у поліції був значно якісніший, ніж під час минулих кампаній. Ми бачимо зрештою збільшення кількості адмінпротоколів по яким суди виносять відповідні рішення. Ми бачимо певний прогрес. Важко сказати, що зараз все відбувається на належному рівні максимально ефективно і професійно, але це період досить тривалої роботи, і поліція, і ми маємо очевидно еволюціонувати для того, аби краще працювати».

На думку учасників навчань, інформація, яку вони отримали під час тренінгу, стане в нагоді для них під час практичної роботи у ході виборчої кампанії, яка наразі активно триває.

«Я думаю, що таке навчання для поліції буде корисним, тому що багато інформації може забуватися, іноді треба щось почитати, згадати. У день виборів колеги часто питають нас, як діяти, завжди багато дзвінків. Тепер ми матимемо і різні матеріали, які отримали під час тренінгу. Перед виборами навіть поспілкуватися про особливості виборчого законодавства, я вважаю, дуже корисно», - розповіла у коментарі комунікаційниці ОПОРИ працівниця Хустського відділу поліції Світлана Мигалко.

«Це дуже повчальний захід, який проводить Громадянська мережа ОПОРА. Я відвідую його вже вдруге. Вперше був учасником тренінгу у лютому, перед виборами президента. Ці знання ми передали нашим працівникам, адже перед виборами робили нараду і так само пояснили нашим працівникам, як себе поводити у тих чи інших ситуаціях під час виборчої кампанії. Дуже добре, що ОПОРА проводить ці навчання, адже у роботі інколи бувають спірні  ситуації, іноді ми консультуємося із представниками ОПОРИ і в роботі це дуже нам допомагає»,  - зазначив заступник начальника відділу превенції Ужгородського міського відділу поліції Олександр Остапенко.

Під час навчання учасники також розглянули приклади правопорушень, які можуть виникнути у ході виборчої кампанії та у день голосування – 21 липня.

Нагадаємо, за підсумками виборчої кампанії Президента України у Закарпатській області було 17 справ про адміністративні правопорушення  та одне кримінальне провадження щодо ознак порушень виборчого законодавства.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.