Протягом останнього тижня на Херсонщині було зафіксовано 47 білбордів кандидатів в народні депутати без вихідних даних, тобто без відомостей про замовника, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

19 червня спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував в місті Херсоні (182-ий округ) зовнішню рекламу без вихідних даних зареєстрованого 14 червня кандидата в народні депутати Олександра Співаковського (самовисування) – 2 білборди, а також політичних сил «Опозиційна платформа – за життя» (3 білборди) та «Української стратегії» Володимира Гройсмана (5 білбордів та 3 сітілайта). З цього приводу спостерігач викликав поліцію й склав заяву.

18 червня в Бериславському та Олександрівському районах (184-ий округ) було зафіксовано 6 білбордів зареєстрованого 7 червня кандидата в народні депутати Івана Вінника (самовисування) без передбачених законодавством вихідних даних. Зовнішня реклама містить ім’я та прізвище політика та лозунг «Рухаємося вперед!».

6 таких самих білбордів, також без вихідних даних, спостерігач зафіксував 14 червня в місті Нова Каховка. В обох випадках спостерігач мережі ОПОРА викликав за даним фактом поліцію. Правоохоронці приїхали на місце виклику та прийняли заяву.

17 червня спостерігач ОПОРИ зафіксував на території 183-го виборчого округу, в місті Херсоні, 6 білбордів зареєстрованого 13 червня кандидата в народні депутати Ігоря Семенчева (самовисування) без вихідних даних та викликав 102. На білбордах розміщений текст «Вибір 2019. Вимагаємо змін! Нова Верховна Рада України».

«Патрульні приїхали через 30 хвилин. Не знали що їм робити, не хотіли приймати заяву, тому що були впевнені, що вони за таке не відповідають. Попросили проїхати до райвідділу, де розібрались з тим, що робити, склали заяву й допитали свідка», – коментує спостерігач.

16 червня  зовнішня реклама зареєстрованого 3 червня кандидата в народні депутати Сергія Хланя (самовисування) без вихідних даних була зафіксована на території 185-го округу: в Генічеському районі – 10 білбордів, в Новотроїцькому – 9 білбордів без вихідних даних.

Деякі з цих білбордів містять наступний текст: «Лише факти про роботу: замінено 17000 м2 вікон та дверей, відремонтовано 12 400 м2 покрівлі, встановлено 22 км ліній освітлення» та підпис «Народний депутат 185 округу Сергій Хлань», що має ознаки піару за рахунок коштів, виділених з державного бюджету.

Згідно з ч.7 ст.69 закону України «Про вибори народних депутатів України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)