Щодо білбордів та сітілайтів без вихідних даних трьох зареєстрованих кандидатів спостерігачі ОПОРИ написали заяви у поліцію, оскільки це суперечить  нормам Закону «Про вибори народних депутатів України». Разом ‑ 5 скарг. Також у Львові та в області побільшало політичної реклами, яка містить ознаки прихованої агітації.

«Заради чого ми працюємо» - два білборди та два сітілайти з таким надписом спостерігачі ОПОРИ 18 червня зафіксували у місті Городок. Рекламні плакати заступника голови Львівської обласної ради Володимира Гірняка не містять жодних вихідних даних про замовника, тираж, відповідальних осіб за друк. Оскільки Гірняк є офіційно зареєстрованим кандидатом у народні депутати (15 червня) від політичної партії «Громадянська позиція» у 120 виборчому окрузі (Городоцький, Мостиський райони, частина Самбірського району).

Ще два білборди у місті Стрий та один у місті Жидачів з надписом «Захистили найдорожче! Андрій Кіт, автор законопроекту «Про мову» без жодних вихідних даних спостерігачі ОПОРИ зафіксували17 червня. Зазначимо, що 14 червня ЦВК зареєструвала політика кандидатом у народні депутати як самовисуванця у 126 окрузі (міста Моршин, Стрий, Жидачівський, Стрийський райони). У 2014 році Андрій Кіт був обраний народним депутатом у цьому ж окрузі. Він є членом депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка» і Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

Два аналогічні випадки розміщення політичної реклами кандидата без вихідних даних ОПОРА зафіксувала 12 та 14 червня. «Дороги, дороги і ще раз дороги! Ваш Богдан Дубневич» - білборди (3 штуки) з таким надписом розміщені на автошляху поблизу села Лапаївка, у селі Сокільники та місті Пустомити. Зазначимо, що 10 червня Центральна виборча комісія зареєструвала Богдана Дубневича кандидатом у народні депутати як самовисуванця у 118 окрузі (частина Личаківського, Шевченківського районів міста Львова, Пустомитівський район). Наразі він ‑  чинний народний депутат, обраний у цьому виборчому окрузі у 2014 році. Також Дубневич є головою підкомітету з питань державних інвестиційних проектів та аналізу ефективності управління підприємствами державного сектору економіки Комітету з питань бюджету.

Згідно з частиною 23 ст. 74 Закону України «Про Вибори народних депутатів України» «забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

Щодо цих трьох випадків працівники поліції зареєстрували 5 заяв від представників ОПОРИ т а внесли відомості у журнал єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинення кримінального правопорушення та інших подій. Поки правоохоронці розслідують ці ситуації, ОПОРА звернулася до кандидатів у народні депутати з проханням прокоментувати розміщення реклами без жодних вихідних даних.

Нардеп Богдан Дубневич ситуацію роз’яснив так: «Дякую, що спостерігаєте і наставляєте. Я тоді їх виставляв, як депутат Верховної Ради, друкував за власний рахунок, на що мав право. Заключені вже угоди на нові борди, відкритий від сьогодні фонд, який має бути в депутата. Черговий раз буде проплачено за білборди, буде обліковано, яка там кількість».

Галина Сенів, помічниці нардепа Андрія Кота зазначила: «Борди, які висіли, стосувалися його діяльності, як народного депутата. Це – перше. Друге, він зареєструвався в п’ятницю ввечері. На цей момент була вказівка зняти борди. Мабуть, через вихідні компанія не встигла забрати».

Заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк не надав ОПОРІ коментар .

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області наголошує: «Якщо народний депутати офіційно з кимось уклав договір про розміщення бордів – це не вважається агітацією, бо він проводить інформаційну кампанію, як депутат. Це його право фінансувати ці речі. Але коли він стає офіційно зареєстрованим кандидатом, не має значення в якому статусі він підписав цей договір. В такому випадку він має переукласти договори вже як кандидат в народні депутати. В іншому випадку – це порушення закону. Є тонкощі, на які закон не дає чіткої відповіді. Це має встановити суд. Ми, з точки стандартів демократичного права, реагуємо на такі речі та звертаємося до поліції з проханням оформити протокол про адміністративне правопорушення і направити його до суду для ухвалення рішення за розглядом такого протоколу».

Окрім цього спостерігачі ОПОРИ фіксують нові факти зовнішньої реклами політичних сил: намети «Національного корпусу», «Громадянської позиції» (у центрі Львова) та «Свободи» (у місті Золочеві), сітілайти «Голосу» (у містах Львів, Городок) та плакат «Голосу» (місто Самбір), білборд «Опозиційної платформи – за життя» з гаслом «Об’єднані заради миру» (Львів).

Сітілайти «Верховна Рада – не цирк. Тарас Стецьків. Обирай компетентних патріотів» є у центрі Львова. Тарас Стецьків – директор з розвитку у Центрі політико-правових реформ, народний депутат п’яти скликань. На виборах до Верховної Ради 2014 року балотувався по виборчому списку партії «Громадянська позиція» (№ 7). Цього разу Стецьків кандидуватиме у 117 виборчому окрузі (Галицький, Франківський райони, частина Шевченківського району міста Львова) також від політичної сили Гриценка. ЦВК зареєструвала його кандидатом 15 червня. Сітілайти із зображенням Стецьківа виконані у схожій стилістиці, яку під-час президентської кампанії використовував Володимир Зеленський: слово «цирк» у прямокутному обрамленні із зеленим підкладкою.  

Рекламні щити «Буде ШУБКА» також виконані у подібній стилістиці: білий фон, зелені літери та білі (в жовтому прямокутнику). Катерина Шубка – адвокат будівельної компанії «РІЕЛ». На власній сторінці у соціальній мережі Facebook вказує, що майже 10 років працювала в органах прокуратури Львова та області на посадах помічника, старшого помічника прокурора. Завершила службу, як молодший радник юстиції, і 4 роки займається адвокатською практикою. Хоча на офіційній сторінці не має жодної інформації щодо балотування до Верховної Ради Катерини Шубки, світлина пабліка також з елементами стилістики кампанії Зеленського.

Рекламні щити із двозначним трактуванням спостерігачі ОПОРИ зафіксували у 124 виборчому окрузі. Білборди з пропозицією придбати квартири в новобудові разом із зображенням Романа Городечного є у місті Червоноград. Чоловік - президент будівельної компанії «Універсал Інжиніринг». Товариство не лише організовує будівництво будівель, а й надає в оренду, експлуатацію власне нерухоме майно, купує і продає нерухомість, проводить діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії. А ще Роман Городечний – перший львів’янин, котрий підкорив Еверест. Місцевим журналістам він зазначив, що розглядає варіант брати участь у виборах народних депутатів, але остаточного рішення ще не прийняв.

У 125 виборчому окрузі є білборди на яких зображений Володимир Саврук разом з Анатолієм Гриценком. Саврук кандидуватиме в окрузі від «Громадянської позиції». Він є заступником голови львівської обласної організації «Народний контроль», а також головою правління благодійної організації «Фонд допомоги малозабезпеченим сім’ям та сім’ям учасників АТО».

«Патріотизм – це конкретні справи», - рекламні щити з таким гаслом та зображенням Володимира Доманського без вихідних даних зафіксувала ОПОРА. Чоловік є селищним головою Брюховичів. До цього  був депутатом цієї ж селищної ради, головою комісії комунального господарства, містобудування та землекористування, головою депутатської групи «Разом до змін».  Кандидатом у народні депутати, зареєстрований 14 червня (самовисування)

Рекламу радійного проекту «Великий Львів» на радіо «Львівська хвиля» Володимира Квурта ОПОРА зафіксувала ще до офіційної реєстрації. Борди висять і сьогодні. Кандидатом у народні депутати у 115 виборчому окрузі (Сихівський район, частина Личаківського району міста Львова) ЦВК зареєструвала Квурта 15 червня. Володимир Квурт - міський голова Винників,  співзасновник громадської організації «Великий Львів» (разом з Оксаною Юринець та Юрієм Ситником). З 2006 по 2010 рр. –  депутат Львівської міської ради. З 2014-го року – помічник народного депутата Оксани Юринець. З 2015-го року – позаштатний радник з політико-правових питань колишнього голови ЛОДА Олега Синютки.

Зазначимо, що ОПОРА уже не вперше фіксує приховану політичну рекламу потенційних кандидатів на Львівщині.

За коментарями звертайтеся:

e-mail:  [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)