13 червня з 17:30 до 19:30 у приміщенні Палацу культури у Сумах (пл. Горького, 5) пройшла зустріч з народним депутатом по 157 округу та потенційним кандидатом у народні депутати Олегом Медуницею.  

На вході до зали, де проходив захід, всім учасникам пропонували воду та папку з написом «Працюю для сумчан! Олег Медуниця». Всередині папки містилась листівка з аналогічним написом та написом «5 років роботи». Також в папці знаходились календар та блокнот з аналогічними написами та ручка з написом «Олег Медуниця». 

Під час зустрічі учасники переглянули відеоролик тривалістю 15 хвилин, де різні люди позитивно відгукувались про Олега Медуницю. Зокрема, ролик містив відеоряд за участі міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, голови підкомітету з освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Тараса Кременя (фракція «Народний Фронт»), завідувача відділенням центру реабілітаці Олександра Стеценка.

Олег Медуниця розповів про свою діяльність у складі Верховної Ради VIII скликання у різних сферах (медицина, освіта, інфраструктура, культура), використовуючи ілюстраційні відеоролики.

Також під час заходу Олег Медуниця подякував за співпрацю людям з різних сфер діяльності, запрошуючи на сцену та вручаючи грамоти та квіти. Зокрема, отця Мефодія, архієпископа Сумського і Охтирського, пастора Віталія Орлова, голову молодого Народного руху Андрія Рибалка, голову ОСББ одного з будинків по вулиці Курська. Більшість нагороджених зі сцени говорили про свою підтримку Медуниці на наступних виборах.

Наприкінці зустрічі потенційний кандидат Олег Медуниця представив свою довірену особу – Григорія Аніщенка, батько першого загиблого в АТО сумчанина, командира загону «Альфа» Олександра Аніщенка .

Після звіту Олег Медуниця у коментарях журналістам зазначив, що не вважає цей захід агітаційним.

Утім, спостерігачу ОПОРИ народний депутат відповідати на запитання на місці події відмовився, сказавши: «Краще надіслати, а я напишу. Так буде правильно».

У відповідь на письмовий запит ОПОРИ Олег Медуниця надіслав наступну інформацію:

«Відповідно до Закону «Про статус народного депутата України», розділу ІІІ, статті 24, пункту 12, до обов’язків народного депутата України належить інформування виборців про свою депутатську діяльність через засоби масової інформації, на зборах виборців періодично, але не рідше двох разів на рік. Я планував звітувати перед виборцями наприкінці липня. Оскільки були призначені позачергові вибори до парламенту, я був змушений внести корективи до свого плану. Агітації на свою користь у цьому факті я не вбачаю, оскільки станом на 13 червня (дата Звіту), я не був кандидатом на позачергових виборах до Верховної Ради. Маю намір балотуватися у народні депутати на парламентських виборах 2019 року. Відповідні документи подам до ЦВК у встановлений законом термін».  

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, в діях народного депутата немає чітких ознак порушень виборчого законодавства, оскільки реєстрація його як кандидата ще не відбулася.  

«Протягом цього тижня спостерігається сплеск активності народних депутатів в проведенні ними публічних заходів, а оскільки виборчий процес вже розпочався, потенційні  кандидати  фактично використовують статус чинних народних депутатів для підвищення своєї впізнаваності. Водночас інші вже зареєстровані кандидати, за законом, мають проводити подібні по своїй суті заходи вже з коштів виборчого фонду, звітуючи про них наприкінці кампанії», - зазначила Ольга Коцюруба.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про статус народного депутата України» народний депутат постійно підтримує зв’язки з виборцями у порядку, встановленому законом. Народні депутати, обрані в одномандатних виборчих округах, зобов’язані підтримувати зв’язок з виборцями своїх округів. Народні депутати, обрані в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі, здійснюють зв’язок з виборцями, які мешкають на території України, у порядку персонального представництва, визначеному депутатськими фракціями (групами) Верховної Ради України відповідно до закону.

Окрім того, згідно з ч. 7 ст. 28 цього ж Закону місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, а також їх посадові особи зобов’язані сприяти організації звітів народних депутатів та їх зустрічей з виборцями. З цією метою відповідна місцева державна адміністрація, орган місцевого самоврядування надає безоплатно окреме пристосоване приміщення, обладнане засобами зв’язку, завчасно сповіщає виборців про час та місце звіту або зустрічі, інформує про це місцеві засоби масової інформації.

Щодо вимог пов’язаних з веденням передвиборної агітації, то вони поширюються виключно на суб’єктів виборчого процесу, тобто на зареєстрованого кандидата у депутати або партію, яка висунула кандидата.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.