Спостерігачі ОПОРИ звернулись 16 і 17 червня до Національної поліції через друковану агітацію на користь кандидата в депутати Костянтина Немічева, яка не містила вихідних даних, що суперечить вимогам законодавства.

17 червня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили сітілайти і білборди з написом «Сила, що змінює країну» з прізвищем та фотографією кандидата в народні депутати Костянтина Немічева на провулках Брянському, Золотому, вулицях Плеханівській, Дарвіна, Соїча, Данилевського, Клочківській та проспектах Московському й Науки в Харкові. На всіх примірниках зовнішньої реклами кандидата були відсутні відомості про замовника матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Це може суперечити вимогам частини 7 статті 69 та частини 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Аналогічні сітілайти й борди без вихідних даних 16 червня зафіксували на перехресті вулиці Василя Стуса й проспекту Тракторобудівників, перехресті вулиці Героїв праці й проспекту Тракторобудівників, на Салтівському шосе й проспекті Ювілейному. За всіма фактами спостерігачі ОПОРИ звернулись до поліції.

Самовисуванець Костянтин Немічев був зареєстрований кандидатом в народні депутати постановою ЦВК №1018 від 15 червня. Згідно з частиною 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.

«Ситуація проста: ці борди висять вже місяць, я зареєструвався нещодавно. Вчора (18 червня, - прим. ОПОРА) тільки видали посвідчення і відкрили рахунок. Зараз з рахунку будемо купувати нові білборди», — прокоментував кандидат в народні депутати Костянтин Немічев.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.