З початку виборчої кампанії на Вінниччині спостерігачі ОПОРИ фіксують політичну рекламу лише трьох партій та двох кандидатів у народні депутати України. Також днями у Вінниці з’явилися білборди народного депутата України, який заявив, що не балотуватиметься до парламенту.

Так, у Вінниці та в усіх виборчих округах області розміщена зовнішня реклама політичної партії «Європейська солідарність» – білборди із зображенням Петра Порошенка та написом «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся! Європейська солідарність».

У Вінниці наявна реклама політичної партії «Опозиційна платформа «За життя» із написом «Опозиційна платформа «За життя. Об’єднані заради миру»

Також у місті Вінниці та в округах, зокрема в місті Хмільник (виборчий округ №13), наявні білборди, які рекламують політичну партію «Українська стратегія Гройсмана».

Ці політичні партії заявили про намір балотуватися та провели свої з'їзди, проте ще не зареєстровані в ЦВК.

У Вінниці також зафіксовано білборди з зображенням віцепрем‘єр-міністра Володимира Кістіона разом із прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. На білбордах написано «Українська стратегія Гройсмана. Разом для Вінниці. Разом для України. Вінниця голосує за Володимира Кістіона». Володимир Кістіон є кандидатом у народні депутати України по одномандатному виборчому округу №11 та зареєстрований ЦВК 12 червня. Білборд містить всі вихідні дані відповідно до законодавства.

18 червня у містах Ямпіль,  Крижопіль та Могилів-Подільський (виборчий округ №16) спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні матеріали кандидата у народні депутати України Геннадія Вацака, який був зареєстрований ЦВК 17 червня. У містах цього виборчого округу наявні білборди з написом: «Будуємо майбутнє. Геннадій Вацак». Також у місті Ямпіль розміщено білборд, на якому зображено Геннадія Вацака та представника Громадської організації «Спортивний клуб змішаних єдиноборств «Цербер» Івана Паплінського з написом «Геннадій Вацак. Іван Паплінський. Спорт єднає та розвиває!». Ці білборди не містять вихідних даних.

Також у Вінниці з’явилися білборди народного депутата України Олександра Домбровського, який був обраний у 2014 році у виборчому окрузі №11. На білбордах напис «Щиро дякую за багаторічну довіру. Ваш Олександр Домбровський». Нардеп публічно заявив, що він не буде балотуватися до парламенту під час позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року. Так, у відео, розміщеному на фесбук-сторінці Олександра Добровського йдеться про те, що він прийняв рішення не йти до Верховної Ради.

«Я прийняв рішення - не буду балотуватися до Верховної Ради ні по мажоритарному округу, ні за закритими партійними списками… Гадаю, в моєму житті цього вже достатньо. Треба давати дорогу молодим! Нехай прийдуть вони – енергійні, завзяті, сучасні - і з ентузіазмом молодості продовжать розпочатий нами курс стабільності та економічного зростання в Україні», - йдеться також у дописі.

«Згідно з частиною 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України», партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Поки кандидат не зареєстровані, їхні матеріали вважаються рекламою із політичним змістом і не підпадають під обмеження, встановлені виборчим законодавством. Але після реєстрації кандидатів ці матеріали повинні мати необхідні вихідні дані та бути розміщені за кошти виборчого фонду відповідно до частини 23 статті 74 та частини 7 статті 73 Закону України «Про вибори народних депутатів України»», – коментує координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборам у Вінницькій області.

Відповідно до частини 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку (частина 8 статті 68 Закону).

Нагадаємо, що ЦВК звернулася до політичних партій, які висуватимуть кандидатів, та осіб, які балотуватимуться кандидатами у депутати, з приводу дотримання вимог щодо передвиборної агітації. 

Указ президента Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної ради опублікований на сайті глави держави 21 травня. 23 травня відбулось офіційне опублікування Указу Президента України у офіційних друкованих засобах масової інформації. З 24 травня по 10 червня відбувається висування кандидатів у народні депутати України політичними партіями, до 20 червня включно відбувається  висування кандидатів у депутати шляхом самовисування. Подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутатів триває з 24 травня по 20 червня. Реєстрація кандидатів ЦВК відповідно до частини десятої статті 107 Закону триватиме до 25 червня.

Як раніше повідомляла ОПОРА, на Вінниччині зафіксовано дочасний старт агітаційної кампанії.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер