21 член окружних виборчих комісії Херсонщини (№182-186) пропустив 2 засідання, що відповідно до закону «Про вибори народних депутатів України» може бути підставою для дострокового припинення повноважень.

Цю інформацію спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА надали у відповідних ОВК Херсонської області станом на 15 червня.

Так, перше і друге засідання ОВК № 182 пропустили 6 членів: Ігор Гореліков (ВО «Батьківщина»), Ольга Єщенко (партія «Відродження»), Тетяна Німіч («Народний фронт»), Ірина Соколовська («Партія Зелених України»), Михайло Циктор (Об’єднання «Самопоміч»), Володимир Шумейко («Правий сектор»).

По 2 засідання ОВК № 183 пропустили Вікторія Бондаренко (партія «Відродження»), Олена Виногородська («Народний фронт»), Оксана Єсаулова «Солідарність жінок України»), Ангеліна Подгурська («Інтернет партія України»), Ірина Синюк («Народний фронт»).

Як повідомив спостерігач ОПОРИ, в ОВК № 184 на жодному засіданні не був присутній заступник голови Денис Тимофеєв («Батьківщина»), котрий зараз знаходиться за кордоном. Інших «прогульників» встановити неможливо, тому що комісія не має протоколу першого засідання.

Семеро членів ОВК № 185 не були присутні на жодному її засіданні, в тому числі голова комісії Олеся Шулим (політична партія «Солідарність жінок України») та члени Дмитро Вдовиченко й Світлана Вдовиченко (Радикальна партія Олега Ляшка),  Олена Горячук (політична партія «Народний фронт»), Олексій Гурнаков (політична партія «Нова політика»), Валентина Сітнікова («Інтернет партія України»), Григорій Тьотченко (партія «Відродження»).

По 2 засідання ОВК № 186 пропустили 2 члени комісії – Петро Войтович (Партія Зелених України), Ірина Тессіо (Українська партія «Зелена планета»).

Згідно з п.8 та п.9 ч.3 ст. 37 Закону України «Про вибори народних депутатів України» повноваження члена окружної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково виборчою комісією, яка її утворила,серед іншого з таких  підстав: відмовою скласти присягу члена комісії;  порушенням присяги члена комісії, що виявилося як систематичне невиконання покладених на нього обов'язків, засвідченим не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої він входить[a].

Відповідно до ч. 9 ст. 37 цього ж Закону  у разі якщо голова, заступник голови або секретар виборчої комісії систематично не виконує покладені на нього обов'язки, відповідна окружна або дільнична виборча комісія може звернутися до виборчої комісії, яка її утворила, з мотивованим поданням про його заміну, якщо за це проголосувало не менше двох третин членів складу комісії.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)