ОПОРА проаналізувала склад всіх окружних виборчих комісій Одещини, у результаті чого було виявлено певну «аномалію» в одномандатному виборчому окрузі. Так, в ОВК №135 (Приморський район м. Одеси) з 18 членів комісії щонайменше п’ятеро в той чи інший спосіб пов’язані з чинним народним депутатом і потенційним кандидатом на цьому окрузі Сергієм Ківаловим.

Так, головою ОВК є Костянтин Громовенко, якого подала партія «Відродження».  При цьому він також є директором Інституту права, економіки Міжнародного гуманітарного університету. А, згідно з даними Єдиного реєстру юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ще й одним з його засновників разом з компанією «Голден Гейт Бай Лімітед». Ця ж компанія є кінцевим бенефіціаром ТОВ «Газета «Слово» і ТОВ «Телерадіокомпанія Одеської національної юридичної академії «Академія». У свою чергу, президентом ОНЮА та МГУ є Сергій Ківалов.

Секретарем ОВК став Євген Хижняк від Радикальної партії Олега Ляшка. Крім того, він є деканом факультету адвокатури НУ ОНЮА.

Членами ОВК також працюють ректор Міжнародного гуманітарного університету Юрій Полянський (суб’єкт подання – політична партія «Солідарність жінок України») і Володимир Сівак, помічник депутата Одеської міської ради від Української морської партії Сергія Ківалова – Володимира Корнієнка (суб’єкт подання – Радикальна партія Олега Ляшка). 

Крім того, серед членів ОВК є Андрій Березовський (суб’єкт подання – політична партія «Громадянська позиція»). Особа з такими ж ім'ям і прізвищем, відповідно до даних офіційного сайту Одеської національної юридичної академії, обіймає посаду доцента кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права НУ ОНЮА. Втім, як повідомив ОПОРІ Андрій Березовський, він уже рік не працює в академії, а інформація на офіційному сайті навчального закладу є, за його словами, застарілою і вже не відповідає дійсності.

Зазначимо, що в інших ОВК таких очевидних зв’язків між кандидатами чи ймовірними кандидатами на окрузі та членами комісій наразі не виявлено.

Нагадаємо, що всі ОВК Одещини провели перші засідання вчасно попри прогули окремих членів комісій.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.