Відповідальні органи міських адміністрацій Мелітополя, Енергодара, Оріхова і Бердянська у Запорізькій області опублікували рішення про встановлення місць для політичної агітації пізніше встановлених нормами Закону строку. За всіма випадками громадський омбудсмен ОПОРИ підготував офіційні скарги.

7 червня ОПОРА провела моніторинг відкритих джерел із рішеннями міської ради з відведенням місць для проведення політичної агітації. В чотирьох документах опублікованих відповідними органами зазначалися дати, що суперечили вимогам Закону «Про вибори народних депутатів України». Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА  у Запорізькій області підготував офіційні запити з проханням уточнити рішення виконавчих комітетів та міських голів. В отриманих відповідях зазначалося такі строки рішень:

  • Рішення  виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області  №116 від 30.05.2019 року.
  • Рішення виконавчого комітету Енергодарської міської ради Запорізької області  №156 від 28.05.2019 року.
  • Рішення  виконавчого комітету Оріхівської міської ради Запорізької області  №239 від 06.06.2019 року.
  • Розпорядження міського голови  Бердянська №179-р  від 27.05.2019 року.

На підставі цього громадський омбудсмен підготував за всіма випадками скарги, де зазначалося, що відповідно до ст. 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України» та Календарного плану ЦВК щодо основних організаційних заходів з підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року визначено: органи місцевого самоврядування повинні прийняти рішення про відведення місць у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації не пізніш як на наступний день після опублікування Указу Президента України, себто до 24 травня 2019 року.  Відповідно, згадані розпорядження  були прийняті з порушенням строків.

 
За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.