У 95 виборчому окрузі, що на Київщині, за підтримки кандидата в депутати Верховної Ради Володимира Карплюка на вихідних відбулося два заходи – відкриття парку та шаховий турнір. Крім того, за кандидата агітував і міський  голова одного з населених пунктів округу. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

15 червня в Ірпінському конференц-холі відбувся шаховий турнір для дітей за підтримки  кандидата в депутати в 95 виборчому окрузі та лідера партії «Нові обличчя» Володимира Карплюка.  Зазначимо, Володимир Карплюк зареєстрований кандидатом у народні депутати у 95 виборчому окрузі 31 травня, шляхом самовисування. Анонсувався турнір ще у травні, зокрема на фейсбук-сторінках партії «Нові обличчя» та Володимира Карплюка, а також  у випуску місцевої газети «Ірпінський вісник» за 24 травня й на білбордах, розміщених у межах округу. В оголошеннях йшлося про те, що «Шаховий кубок Київщини» організовується  за підтримки лідера партії «Нові обличчя» Володимира Карплюка, участь у ньому безкоштовна, запрошують на турнір шахістів від 4 до 17 років, а загальний призовий фонд становить 10 тисяч грн.

Джерело: скріншот фейсбук-сторінки Володимира Карплюка

На вході у приміщення конференц-холу, в самому залі, де відбувався  турнір, були також банери, де була зображена інформація про те, що шаховий кубок Київщини організований за сприяння лідера партії «Нові обличчя» Володимира Карплюка. Така ж інформація транслювалась і на телеекранах, розташованих у конференц-холі. 

Під час турніру дітей та батьків пригощали фруктами та солодощами. На завершення заходу, коли ведучий нагороджував учасників призами, то подякував організаторам турніру, а також Володимиру Карплюку та партії «Нові обличчя».

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області наголошує: «Відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація може проводитися у формах проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати, а також оприлюднення інформації про таку підтримку. Разом з цим, згідно з ч. 6 ст. 68 цього ж  Закону передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації і коштів виборчих фондів партій та кандидатів у депутати в одномандатних округах. Тобто, сам захід і його проведення за підтримки кандидата є цілком в межах закону, якщо він був профінансований з виборчого фонду кандидата, однак поява афіш заходу до моменту офіційної реєстрації кандидата, може свідчити про інші джерела фінансування цього агітаційного заходу».

Того ж дня, 15 червня,  в Боярці на Михайлівській площі відкрили новий сквер. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив міський голова Боярки Олександр Зарубін. У дописі йдеться, що новий сквер відкрила команда «Нові обличчя». Також міський голова в цьому ж дописі дякував Володимиру Карплюку «за реальні справи а не обіцянки».

Джерело: скріншот фейсбук-сторінки Олександра Зарубіна

Крім того, у Фейсбуці, зокрема на сторінці «Боярка та районні новини», опублікований пост з агітаційною листівкою з підписом міського голови Боярки Олександра Зарубіна, в якій він агітує на користь Володимира Карплюка.

Джерело: допис користувача фейсбук-сторінки «Боярка та районні новини»

Зазначимо, що участь у передвиборній агітації забороняється у робочий час посадовим і службовим особам органів, зокрема, органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом у депутати. Про це йдеться у ч. 1 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.