Від початку виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ фіксують у виборчих округах Хмельниччини білборди потенційних кандидатів у народні депутати та політичних партій, які вже оголосили про свій намір йти на вибори.

Станом на 17 червня Центральна виборча комісія зареєструвала 8 кандидатів у народні депутати в одномандатних виборчих округах Хмельницької області: Сергія Мельника (округ №187), Вадима Лозового (округ №189), Антоніну Бойко, Олега Дубовика (округ №191), Олександра Герегу (округ №192), Володимира Мельниченка, Олександра Попова та Віктора Худняка (округ №193).

Водночас зареєстровані кандидати в народні депутати не поспішають використовувати для агітації зовнішню рекламу. ОПОРА зафіксувала білборди, причому без належних вихідних даних,  лише одного кандидата – Вадима Лозового. Натомість можливість нагадати про себе виборцям із білбордів використовують потенційні кандидати.

У всіх округах області спостерігачі ОПОРИ виявили зовнішню рекламу політичних партій «Європейська солідарність» та «Українська стратегія».

У Хмельницькому, переважна частина якого належить до округу №187, ОПОРА фіксує білборд політичної партії «Європейська солідарність» із зображенням Петра Порошенка та написом «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся! Європейська солідарність»; зовнішню рекламу із хештегом #урядгройсмана та написами «Україна – це не просто місце на карті» й «Україна – це не просто місце на карті. Країна, за яку ми відповідаємо», а також «Українська стратегія. Володимир Гройсман»; білборди «Національного корпусу» із зображенням Андрія Білецького. Рекламні конструкції із повідомленням, що «Аграрна партія іде в парламент» є в округах №187 та №189.

Є в 187 окрузі й зовнішня реклама депутата Хмельницької міської ради від партії «За конкретні справи» Івана Франка: окрім самого обранця, на білборді зображено Івана Яковича Франка та розміщено напис «Нам пора для України жить. Іван Франко. Пройшло 100 років, а думки і бажання ті ж».

Рекламну конструкцію, на якій зазначено: «Діти – майбутнє України! Сергій Зозуля» та розміщено логотип Аграрної партії спостерігачі ОПОРИ виявили в окрузі №188.

В окрузі №189 зафіксовано білборди із зображенням народного депутата України Андрія Шиньковича та написом «Працював, працюю, буду працювати. Андрій Шинькович».

«Хочу нагадати потенційним кандидатам, що після реєстрації у ЦВК при виготовленні й розміщенні агітаційних матеріалів їм доведеться дотримуватися вимог чинного законодавства, зокрема фінансувати їх із виборчого фонду та вказувати на друкованій агітації вихідні дані», – наголосив  координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Згідно з частиною 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. А 6 червня Центральна виборча комісія нагадала потенційним кандидатам, що ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення визначених Законом строків забороняється.

Відповідно до частини 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку (частина 8 статті 68 Закону).

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)