У Макарівському районі Київської області організували безкоштовний концерт за сприяння одного з кандидатів у депутати Верховної Ради. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували безкоштовні автобуси та їжу, якою пригощали людей, а також агітацію на користь кандидата.

14 червня у селищі Андріївка (91 виборчий округ), що на Київщині, за підтримки кандидата у народні депутати і чинного депутата Верховної Ради Руслана Сольвара та його однойменного благодійного фонду відбувся безкоштовний концерт. У Макарівському та частині Києво-Святошинського району  на дошках оголошень були зафіксовані афіші цього концерту.

Перед початком концерту спостерігачі ОПОРИ помітили, як безкоштовні автобуси з логотипом «Благодійного фонду Руслана Сольвара «Разом у майбутнє» привозили на концерт мешканців  навколишніх сіл. Глядачі були різного віку.

На сцені були розташовані банери із зображенням кандидата в народні депутати Руслана Сольвара, його ім'ям та гаслами. Біля сцени – намет, також із зображенням Руслана Сольовара та написами «Інші обіцяють, а я вже зробив і роблю» та «Наш кандидат». А розпочався захід з того, що ведучі концерту розповідали про «Благодійний фонд Руслана Сольвара «Разом у майбутнє», завдяки якому відвідувачів концерту чекають пригощання: квас та українські страви. Під час концерту ведуча розповідала про діяльність народного депутата, а тепер зареєстрованого кандидата у народні депутати по 91 виборчому окрузі Руслана Сольвара. А також говорила про те,  що саме завдяки його сприянню були зроблені реконструкція та ремонт медичних та освітніх закладів, ремонт доріг, капітальний ремонт системи водопостачання, устаткування медичних закладів, інструменти та звукова апаратура для 7 будинків культури, 17 спортивних майданчиків, 33 дитячі майданчики. При цьому називалися і суми, витрачені на це. Нагадали ведучі й про безкоштовні автобуси, які їздять понад три роки.

На концерті виступали заслужені артисти України: Оксана Ковальчук, Анна Сингаєвська і Олег Шак, співак Ель Кравчук та автор пісень і шоумен Микола Задора, народні аматорські колективи –  «Любисток», «Козацькі джерела», «Калинове намисто», а також діджей Буржуй. Під час концерту роздавали повітряні кульки з логотипом Руслана Сольвара, агітаційну газету із зображенням кандидата в народні депутати Руслана Сольвара, його ім'ям та гаслами «Сила в справах», «Голосуй за свого», «Інші обіцяють, а я вже зробив і роблю», а також сендвічі, квас та морозиво.

Також на сцену вийшов і сам кандидат у народні депутати Руслан Сольвар. Він привітав мешканців та наголосив, що безкоштовні автобуси, які раніше возили лише пільгові категорії тепер будуть безкоштовні для всіх, не дивлячись на вік і на стать. Після цього кандидат у народні депутати анонсував, що за цей місяць він організує пересувну медичну лабораторію, де люди зможуть безкоштовно здавати аналізи, безкоштовно робити УЗД і не треба буде їздити до Макарівської райлікарні. За словами кандидата в народні депутати Руслана Сольвара, ця машина приїжджатиме прямо до людей у двір і їм не треба буде витрачати 350-450 грн на дослідження. Також він додав, що має принцип і для своїх земляків і виборців робить все безкоштовно, ні за що платити не треба. В кінці промови він просив мешканців підтримати його на позачергових виборах у народні депутати: «Єдине, що прошу –  дуже прошу вас підтримати мене знову на цих позачергових виборах на 91 окрузі, нашому рідному окрузі. Тому все залежить від вас, а потім все буде залежати від мене. Але до того моменту я буду робити те, що вам обіцяв». Після виступу Руслана Сольвара вийшли випускники школи, яких він та ведуча концерту привітали подарунками.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській  області наголошує: «Закон України «Про вибори народних депутатів України», зокрема, ч. 14 ст. 74, говорить, що забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація може вважатися непрямим підкупом виборців. І має бути перевірена правоохоронними органами, оскільки крім ймовірного непрямого підкупу, дана ситуація може свідчити і про фінансування агітації не з виборчого фонду».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.