На Полтавщині, станом на 16 червня, відбулось 10 змін в складах окружних виборчих комісій. Найбільше змін відбулось за поданням партії «5.10» – четверо представників цієї політичної сили були замінені. Загалом заміни в складах комісій здійснили сім політичних партій. Щоб отримати ці дані, Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала відповідні постанови ЦВК.

Заміни відбулись у семи з восьми ОВК. Єдина комісія, в якій поки не відбулась заміни – ОВК №149. В ОВК №145, №146, №147 та №150 відбулось по дві заміни, ОВК №148 та №151 змінили по одному члену.

Серед 10 замін чотири стосувались керівних посад. Так, тричі змінювали секретарів – ОВК №146, №147 та №151. Також в ОВК №148 змінили голову комісії.

Усі зміни в складах комісій були здійснені за поданнями суб’єктів виборчого процесу від яких кандидатури були включені до складу ОВК. Загалом змінили своїх представників сім партій. При цьому, лише партія «5.10» здійснила більше однієї заміни – ця політична сила змінила чотирьох представників в ОВК. По одній зміні здійснили «Партія Зелених України», «Нова політика», «Опозиційний блок», «Зелена планета», «Європейська солідарність» та «Сила і честь».

ОВК №145

Замість члена комісії Юлії Євтушенко за поданням партії «5.10» включено Валентину Майсус (постанова ЦВК від 5 червня № 942).

Замість члена комісії Вікторії Породько за поданням «Партії Зелених України» включено Анастасію Бридихіну (постанова  ЦВК від 5 червня № 942).

ОВК №146

Замість секретаря комісії Юрія Войтенка за поданням партії «Нова політика» включено Марію Іванченко (постанова ЦВК від 5 червня № 942).

Замість члена комісії Олега Соколова за поданням партії «5.10» включено Дар’ю Андрющенко (постанова ЦВК від 5 червня № 942).

ОВК №147

Замість секретаря Валентини Лігус за поданням партії «5.10» було включено Євгенія Хрустальова (постанова ЦВК від 3 червня №920).

Замість члена комісії Ольги Довгаль за поданням партії «Опозиційний блок» включено Олексія Кузовкіна (постанова ЦВК від 11 червня №974).

ОВК №148

Замість голови комісії Наталії Карпенко за поданням партії «Зелена планета» включено Світлану Ткалун (постанова ЦВК від 5 червня №942).

ОВК №150

Замість члена комісії Оксани Басової за поданням партії «5.10» включено Олексія Петрончика (постанова  ЦВК від 5 червня №942).

Замість члена комісії Ірини Дереги за поданням партії «Європейська солідарність» включено Олега Литвиненка (постанова ЦВК від 13 червня №992).

ОВК №151

Замість секретаря Любові Заславець за поданням партії «Сила і честь» включено Валентину Купор (постанова ЦВК від 11 червня №974).

Згідно з пунктом 2 частини 3 статті 37 Закону України «Про вибори народних депутатів України» повноваження члена окружної виборчої комісії можуть бути припинені достроково Центральною виборчою комісією у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб'єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

Нагадаємо, на Полтавщині до складу ОВК увійшло 144 члени від 24 політичних партій.

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.