Окружна виборча комісія у виборчому окрузі №20 вдруге не змогла провести засідання через відсутність кворуму. Другий факт ухилення від обов'язків з боку більше половини складу ОВК зафіксували спостерігачі ОПОРИ у п'ятницю, 14 червня 2019 року.

Заступник голови окружної вибрчої комісії в одномандатному виборчому окрузі №20 Ольга Палій («Опозиційний блок») скликала засідання ОВК, призначивши його на п'ятницю, 14 червня 2019 року. Втім, 10 членів виборчої комісії, включаючи голову ОВК Вікторію Полянську («Інтернет партія України»), засідання проігнорували. Відтак, засідання ОВК не відбулось, заплановані рішення не розглянули.

Відповідно до ч. 1 ст. 33 Закону України «Про вибори народних депутатів України» виборча комісія є колегіальним органом. Основною формою роботи виборчої комісії є засідання, яке скликається головою комісії, в разі його відсутності – заступником голови, а в разі відсутності голови та його заступника – секретарем комісії.

Як повідомили представники виборчої комісії спостерігачу ОПОРИ, на порядку денному було чотири питання:

1. Прийняття присяги новими членами ОВК №20.

2. Створення спеціальної дільниці у с. Білосток Луцького району Волинської області.

3. Встановлення факту не складання присяги членами окружної виборчої комісії №20.

4. Встановлення факту не складання присяги головою окружної виборчої комісії №20.

Разом з тим, спостерігачу розповіли, що перед засіданням заступник голови ОВК телефонувала усім членам комісії, щоб повідомити про скликання засідання. До двох членів ОВК додзвонитись не вдалося через те, що вони перебувають за кордоном. Йдеться про голову ОВК Вікторію Полянську («Інтернет партія України») та члена ОВК Тетяну Бондар (Ліберальна партія України). Не вдалось зв'язатись також із Іриною Смалюгою (Радикальна партія Олега Ляшка), яка не виходила на телефонний зв'язок. Двоє членів виборчої комісії наперед повідомили про свою відсутність через об'єктивні причини, зокрема, це Ася Янюк (Всеукраїнське об'єднання «Свобода») та Володимир Батир («Сильна України»). Член ОВК Євгеній Груця («Зелена планета») повідомив, що йому нічого не відомо про те, що він є членом ОВК.

На засідання також не з'явилися секретар ОВК Святослав Гніровський («Правий сектор»), Ігор Довмат (Радикальна партія Олега Ляшка), Марія Науменко («Народний фронт») та Олександр Троцюк («Сила і честь»), яким повідомили про дату та час засідання.

Згідно з ч. 6 ст. 33 Закону України «Про вибори народних депутатів України» засідання виборчої комісії скликається з обов'язковим повідомленням усіх членів комісії про час, місце проведення засідання та його порядок денний.

Усі ці члени виборчої комісії, окрім Святослава Гніровського і Асі Янюк, також не з'явились на засідання ОВК 7 червня 2019 року, яке також скликала заступник голови ОВК. Крім того, ОПОРА уже повідомляла про членів ОВК №20, які не з'явились на перше та друге засідання виборчої комісії. Відтак, ситуація із «прогулами» засідань повторюється не вперше. 

Спостерігач ОПОРИ звернувся до заступника голови ОВК Ольги Палій за коментарем щодо цієї ситуації.

«Я особисто була в Києві, розповіла, хто не ходить на засідання, куратора повідомила. Вони передзвонили по партіях, чекають результату. До вчорашнього дня вони мали це питання вирішити, але досі не вирішили. До сьогодні не було ніяких постанов про заміни», - розповіла Ольга Палій.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 3 ст. 37 Закону України «Про вибори народних депутатів України» повноваження члена виборчої комісії можуть бути припинені з-поміж іншого в разі відмови ним скласти присягу.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)