У 94 виборчому окрузі, що на Київщині, під час зустрічі потенційного кандидата з виборцями, роздавали безкоштовні футболки в обмін на заповнену анкету з персональними даними.

12 червня у Калинівці Васильківського району (94 ВО), журналіст, ведучий програми «Гроші» та представник партії «Слуга народу» Олександр Дубінський  провів зустріч з виборцями. Про намір балотуватися до Верховної Ради по 94 виборчому округу, він  повідомив наприкінці травня, у відеозверненні на своїй сторінці у Фейсбуці.  Як неодноразово зазначав сам Олександр  Дубінський на сторінці  у Фейсбуці,  метою висування своєї кандидатури на посаду народного депутата у  94 виборчому окрузі, є створення конкуренції Ігорю Кононенку – чинному депутату Верховної Ради від «БПП «Солідарність», який неодноразово був помічений на «піарі на державних субвенціях»  в даному виборчому окрузі. Станом на 13 червня  жоден з них офіційно не зареєстрований.

Зустріч анонсував Олександр Дубінський в мережах «Фейсбук» та «Телеграм». Відбувалась вона в Калинівському будинку культури. В анонсі події зазначалось, що для того,  аби  потрапити на зустріч,  необхідно попередньо заповнити форму, однак при вході відвідувачів не перевіряли та їхні списки не велись, зазначають спостерігачі ОПОРИ.

Джерело: скріншот з Фейсбук-сторінки

На вході в Будинок культури, а також у залі, де проходив цей захід,  були розміщені вказівники з ім’ям Олександра Дубінського в кольоровій гаммі «ZEкоманди». Також присутні, за бажанням, могли заповнити анкети, які там роздавали, записавши до них свої особисті дані. Зокрема, у цій анкеті були такі питання: 1) Прізвище та ім'я; 2) Місто, населений пункт; 3) Ким працюєте; 4) Ваш вік; 5) Електронна пошта; 6) Телефон; 7) Чи хотіли б ви стати волонтером? 8) Яка місцева проблема турбує вас та потребує вирішення? В анкетах розміщувався заклик вступати в ряди ЗЕ команди, а завіривши анкету своїм підписом особа давала згоду на обробку персональних даних.

Джерело: фото спостерігача

Заповнену анкету, під час зустрічі, обмінювали на футболку. Про те, що кожен учасник такої зустрічі, заповнивши анкету, стає власником футболки, йдеться і на фейсбук-сторінці «ЗА Дубінського - 94 округ».

Джерело: фейсбук-сторінка «ЗА Дубінського - 94 округ»

Зазначимо, в інтрнет-магазині Олександра Дубінського подібна   футболка коштує  360грн.

Джерело: фейсбук-сторінка «ЗА Дубінського - 94 округ»

Загалом, зустріч відбувалася в форматі діалогу з виборцями, до того ж, як зазначають спостерігачі ОПОРИ, сам Олександр Дубінський називав присутніх «виборцями», а себе «кандидатом від їхнього виборчого округу». У розмові мала місце   критика діючої влади, як місцевого так і державного рівня. Зустріч такого формату відбувалась не вперше. 1 червня  Олександр Дубінський зустрічався з виборцями у Василькові, 7 червня відвідав селище міського типу Глеваха, а 13 червня знайомився з людьми з 94 виборчого округу в Обухові. Також Олександр Дубінський вже анонсував наступну зустріч в Обухові – 16 червня.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області зазначає: «У відповідності до Закону, в даній ситуації, потенційний кандидат не здійснює безпосерднє порушення, оскільки він ще не зареєстрований і не є суб'єктом виборчого процесу. Однак, це є порушенням принципу рівності, оскільки Олександр Дубінський вже фактично розпочав свою агітаційну кампанію, яка фінансується не з виборчого фонду кандидата, адже сам фонд він зможе відкрити, знову ж таки, після офіційної реєстрації».

Зазначимо, відповідно до ч. 1  ст. 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України», партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. А у ч. 14 ст. 74 Закону, йдеться про те, що забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)