Народний депутат України Максим Бурбак на зустрічі з буковинськими медиками сказав, що виділення 15 мільйонів гривень на ремонт вулиці Кармелюка у Чернівцях відбулося за ініціативи іншого нардепа – Миколи Федорука. Однак депутат не написав про те, що ці гроші – з державного бюджету

12 червня Максим Бурбак, депутат, обраний по одномандатному мажоритарному виборчому окрузі №204, опублікував пост про зустріч з колективом міської дитячої лікарні та пологового будинку №1 у Чернівцях

Як написав у своїй публікації нардеп, він, спільно з Миколою Федоруком, депутатом, обраним по одномандатному мажоритарному виборчому окрузі №201, прозвітував про свою роботу у Верховній раді та «засвідчив свою позицію з багатьох актуальних питань». Зокрема, Максим Бурбак написав, що 15 мільйонів гривень на ремонт вулиці Устима Кармелюка «виділено за ініціативи Миколи Федорука». Однак на те, що це – кошти субвенції з обласного бюджету на капітальний ремонт вулиці Чернівців, народний депутат не вказав.

28 травня 2019 року відбулася 31 сесія Чернівецької обласної ради VІІ скликання. На засіданні депутати облради підтримали рішення спрямувати кошти субвенції з обласного бюджету на капітальний ремонт вулиць Чернівців. Зокрема, на капітальний ремонт вул. Устима Кармелюка від вул. Буковинської до вул. Степана Руданського та від залізничного переїзду до вул. Володимира Винниченка вирішили виділити 15 млн грн. Про це повідомляє прес-служба Чернівецької обласної ради.

Інформацію про спрямовані кошти можна знайти також у Додатку №3 до рішення 31-ї сесії обласної ради VІІ скликання від 28 травня 2019 р. №73-31/19. У ньому йдеться про суму у 18 мільйонів гривень: 15 мільйонів на ремонт вулиці Устима Кармелюка та 3 мільйони на ремонт вулиці Хотинської.

«Микола Трохимович Федорук звернувся до облдержадміністрації в порядку розподілу залишків коштів від митного експерименту, що на вулицю Кармелюка, яка конче потрібна для того, щоб вона була проїзна, бо там такий жах, як на вулиці Хотинській. Він звернувся, щоб врешті-решт були направлені кошти на місто Чернівці», – сказав у коментарі Громадянській мережі ОПОРА народний депутат Максим Бурбак.

На запитання про те, чи Микола Федорук звертався до влади з усним чи письмовим зверненням, Максим Бурбак відповів, що всі питання вирішувалися відповідно до чинного законодавства.

«Я не веду документообігу Миколи Трохимовича Федорука. Я просто знаю, що це була його ініціатива, і він це відстоював», – повідомив Максим Бурбак.

На запитання ОПОРИ щодо того, чи не розцінює нардеп цю ситуацію як піар на державних коштах, Максим Бурбак відповів наступне: «Коли ти робиш рухи для того, щоб щось було для міста, це не розцінюється як піар».

«Тоді, коли комітет розглядав фінансування з державного бюджету доріг, виявилося те, що на кожен район Чернівецької області обласна державна адміністрація дала по 18 мільйонів, а на місто Чернівці – 3 мільйони. І це абсолютно несправедливо. Коли засідав комітет і бюджетний, і транспортний, який займається цим питанням, я поставив, що ці всі… потрібно, і, до речі, адміністрація змінила, дала свої пропозиції, змінила і дала можливість не ображати місто Чернівці»,– сказав народний депутат України Микола Федорук у коментарі мережі ОПОРА, відповідаючи на питання про те, яким чином він долучився до виділення коштів на ремонт вулиці Кармелюка.

На запитання щодо того, в якій формі Микола Федорук звертався до влади, нардеп відповів: «В усній. Немає значення, в якій формі, головне – результат. Форма не має значення. Ви знаєте, що у світі якщо солідні люди, то вони домовляються усно». Також депутат додав: «Державний бюджет розприділяється, дають пропозиції обласні державні адміністрації, на рахунок розподілу цих коштів. А депутати також дивляться, щоб це було справедливо, ми ж представники народу».

«Явище використання субвенцій для «самопіару» серед народних депутатів досить поширене. Фактично, депутати, які для власного піару використовують такі методи, ставлять інших потенційних кандидатів у депутати в нерівні умови, особливо в одномандатних виборчих округах. Однак до офіційної реєстрації кандидата в народні депутати такі випадки не можна юридично розцінювати як порушення», – каже Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області .

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)