Станом на 11.00 ОПОРА не зафіксувала порушень, що могли б серйозно вплинути на результати виборів.

Загалом дільниці відкрилися вчасно, однак приблизно в 10-15% відсотків випадків ДВК розпочали роботу з незначним запізненням, що пов‘язано з технічними причинами. Біля 10% - затримка близько 5 хвилин, 5% - дільниці відкрилися до 7.30. ДВК №№ 66, 72, 111 затримали відкриття дільниць більше ніж на годину, найпізніше відкрилась виборча дільниця № 66 о 8:53. Не зважаючи на затримку з відкриттям виборчих дільниць, черг у першій половині дня не спостерігається, що пов`язано з невисокою явкою виборців. ГМ ОПОРА прогнозує значний наплив виборців на дільниці у другій половині дня, особливо у вечірній час. Це може спричинити черги та внести хаос в роботу окремих ДВК.

Територіальною виборчою комісією було знято з реєстрації кандидата на посаду міського голови Анатолія Куковського відповідно до рішення суду № 140. Це спричинило  затримку у роботі виборчих комісій та порушення на більшості ДВК, зокрема не було вчасно поставлено штамп «ВИБУВ» на усіх бюлетенях. Інші бюлетені або поклали до сейфу, або доштамповували під час голосування. В зв`язку з цим ГМ ОПОРА терміново закликає територіальну виборчу комісію підготувати методичне роз`яснення, яке б регулювало статус бюлетенів та дії ДВК щодо виходу з цієї ситуації.

На деяких дільницях спостерігачі ОПОРИ зафіксували залишки агітації кандидатів на посаду міського голови Світлани Богатирчук-Кривко, Володимира Хомка та Станіслава Савінського. Зокрема таке було зафіксовано на дільниці № 31.

З дільниці № 88 надійшла інформація щодо підозр у організації технології підкупу виборців «Карусель». Після перевірки ця інформація не підтвердилась, але за дільницею встановлено посилений контроль.

Спостерігачі ГМ ОПОРА почали фіксувати помилки у виборчій документації на дільницях. ОПОРА очікує значну кількість помилок, неточностей та порушень, що вже допущені, або матимуть місце під час роботи ДВК в майбутньому. Більшість з них стосуватиметься виборчої документації, недотримання процедурних норм законодавства з метою спрощення і прискорення ходу голосування та підрахунку голосів. Проте, ОПОРА прогнозує, що порушення не зможуть стати причиною оскарження результатів виборів та носитимуть переважно дрібний характер.

Контактна особа:
Юрій Лісовський
8 063 617 96 95