Громадянська мережа ОПОРА звернулась до Миколаївського окружного адміністративного суду з позовом про визнання протиправним та скасування рішення окружної виборчої комісії №131, що в місті Вознесенськ.

10 червня спостерігач ОПОРИ подав адміністративний позов, в якому попросив суд визнати протиправною та скасувати Постанову окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу №131 від 5 червня 2019 року №3, якою було затверджено «Регламент окружної  виборчої  комісії одномандатного  виборчого  округу  №131». Даний документ не відповідає чинному виборчому законодавству, а також грубо порушує права офіційного спостерігача та інших суб’єктів виборчого процесу.

Так, стаття 3 Регламенту закріплює можливість проведення закритих засідань окружної виборчої комісії. Водночас така форма проведення засідань не передбачена виборчим законодавством України.

Всупереч частині 3 статті 34 Закону України «Про вибори народних депутатів України» частина 2 статті 3 Регламенту передбачає, що «на закритому  засіданні окружної виборчої комісії без запрошення мають право бути присутніми члени Центральної виборчої комісії та інші представники Центральної виборчої комісії, уповноважені на це постановою або іншим  рішенням Центральної виборчої комісії, а також представники суб’єктів виборчого процесу, присутність яких визначено Законом, за їх письмовою заявою, виключно за рекомендацією погоджувальної Ради окружної виборчої комісії і за рішенням окружної виборчої комісії».

Частина 4 статті 3 Регламенту передбачає, що «присутність представників засобів масової інформації на закритому засіданні окружної виборчої комісії категорично забороняється», що суперечить статті 13 Закону України «Про вибори народних депутатів України», яка гарантує безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов'язані з виборами та на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день голосування – на умовах, визначених частиною 3 статті 34 цього ж Закону, а також статті 25 Закону України «Про інформацію» та статті 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації в Україні», які дозволяють  представникам засобів масової інформації під час виконання професійних обов'язків здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів.

Більше того дана Постанова містить повноваження комісії та її керівництва, які не передбачені Законом. Наприклад, перевищення повноважень голови ОВК міститься, зокрема, в положеннях статті 25 Регламенту, в якій зазначено, що «кіно-, відео-, фотознімальна та звукозаписувальна апаратура використовується запрошеними особами під час засідання комісії лише з дозволу головуючого на засіданні  окружної виборчої комісії» у той час як Закон України «Про вибори народних депутатів України» не передбачає отримання такого дозволу.

Окрім того, Регламент роботи ОВК №131 містить недійсні (не існуючі) посилання на норми Закону. Так, частина 2 статті 2  Регламенту посилається на пункт 5 частини 1 статті 26 Закону, який нібито регламентує проведення виїзних засідань виборчої комісії. Насправді ж Закон взагалі не передбачає такої процедури, як виїзне засідання, а стаття 26 не містить п’ятого пункту.

11 червня, у день першого судового засідання, від відповідача надійшов електронний лист, в якому повідомлялося про скасування Постанови ОВК одномандатного виборчого округу №131 від 5 червня 2019 року №3. До речі, друга Постанова була затверджена за пів години до початку судового засідання.

Адміністративна справа розглядалася судом у письмовому провадженні. 12 червня Миколаївський окружний адміністративний суд закрив адміністративне проваджнення, оскільки окружна виборча комісія фактично виконала вимоги ОПОРИ та усунула порушення прав та інтересів суб’єктів виборчого процесу. Судовий збір було покладено на ОВК.

 

Нагадаємо, що 5 червня окружна виборча комісія №131 затвердила регламент роботи, який значно звужує права всіх суб’єктів виборчого процесу та суперечить нормам Закону України «Про вибори народних депутатів України».

 
За коментарями звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.