Перші білборди, зустрічі з мешканцями та оголошення про участь у виборах через соцмережі замість реєстрації в ЦВК: як у Києві стартувала агітаційна кампанія на позачергових виборах народних депутатів 2019.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА побували у різних куточках столиці і зібрали інформацію про те, хто і як агітує.

Із зовнішньої реклами поки найпомітніші білборди  із «Українською стратегією» діючого прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та сітілайти із портретом лідера Національного корпусу Андрія Білецького. Обидва приклади не мають закликів голосувати.

Також у Києві почали з’являтися сітілайти «Європейської солідарності» з портретом Петра Порошенка і гаслом «Обирай НАТО і ЄС!», що вже може мати ознаки виборчої агітації.

З мажоритарників активний Олександр Третьяков. Зараз він заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка». У Раду пройшов по 219 окрузі - це Святошино. Балотувався від партії, а не як самовисуванець. Веде системну діяльність на окрузі. Навіть відкрив іменний благодійний фонд. У ЦВК поки не зареєстрований.

До речі, намети і поліграфію активно використовують у Києві «Нацкорпус» та ВО «Свобода».

Свободівці на постійній основі  проводять акції для громад і зустрічі з виборцями. Наприклад, діючий нардеп Андрій Іллєнко. Про свою роботу звітує у постах на Facebook. Там само оголосив про намір балотуватись по мажоритарному окрузі (у ЦВК ще не зареєстрований).

Не всі зустрічі депутатів з народом такі чисельні - часом на них приходить дві-три людини.

Іноді політики просувають  свої ідеї, а виборці висувають свої. Так сталося на зустрічі свободівця Володимира Назаренка з виборцями на вулиці Борщагівській, 133. Він зараз є депутатом Київради. Говорив про ремонт дороги на території мікрорайону, Громадський бюджет тощо. А виборці йому натомість постійно скаржилися на студентів КПІ – «що ті їм заважають».

Громадянська мережа ОПОРА нагадує: за законом, рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, а також партій - суб'єктів виборчого процесу забезпечується, у тому числі, забороною використовувати для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчих фондів.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)