Спостерігачі ОПОРИ у Львівській області зафіксували поширення інформації з елементами чорного піару щодо народного депутата. Невідомі особи проводили опитування у 125 виборчому окрузі на вулицях міст та поблизу домівок місцевих. А виборці 118 округу отримують листи від нардепа.

У 125 виборчому окрузі мешканцям міста Самбір на вулиці та поблизу домівок запропонували взяти участь у соціологічному опитуванні. Анкетування проводили, за словами місцевих, невідомі особи. На аркушах, які мали заповнити респонденти, також не має жодної інформації щодо того, хто проводить дослідження.

Анкета складається з 9 питань. Окрім традиційного дослідження віку та статі, респондентів запитують: чи підуть вони на вибори 21 липня, чи визначилися за кого голосувати, чи задоволені політичною ситуацією та що турбує найбільше. Питання №7 «Чи ви проголосували б за кандидата в депутати, якби взнали, що він: 1. Голосував за продовження зв’язків з Росією та має там бізнес. 2. Має відношення до корупційних схем в НАК «Нафтогаз України».

Запропоновані інтерв’юерам анкети імовірно є компанією «чорного піару» проти Андрія Лопушанського. Він нині є чинним нардепом у 125 виборчому окрузі, а з 2005 по 2014 роки був першим заступником голови правління НАК «Нафтогаз України». Звільнений з посади за розпорядженням Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка 18 червня 2014 року, у зв’язку з нез’явленням на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності. Також чоловік потрапив у список фізичних та юридичних осіб України під санкції Російської Федерації. Відповідну постанову 25 грудня 2018 року підписав прем'єр-міністр РФ Дмітрій Мєдвєдєв.

Ірина Кіра, помічниця нардепа Андрія Лопушанського, у коментарі Громадянській мережі ОПОРА зазначила: «Якщо ви зараз прослідкуєте всі дописи по Турківщині, Старосамбірщині, Самбірщині, де почали лити бруд, розумієте, де почали писати, що він не побудував там пам’ятник в Києві Бандері. Зате він побудував його тут. Ми так помітили, що зараз все, що робиться в Інтернеті, це все, чомусь всі депутати, які ще навіть не зареєстровані, вони починають робити проти Лопушанського. В нас була нарада, на якій Андрій Ярославович дав чітку вказівку – ніякого бруду, ні одного слова поганого взагалі на всі атаки, які вони будуть робити. Ми маємо писати тільки те, що Андрій Ярославович зробив і до чого долучився».

А от конверти виборцям у 118 виборчому окрузі надсилає нардеп Дубневич. Примірник з 4 аркушами ОПОРА отримала від місцевих з села Підбірці. Дві перші сторінки – це виборчі зобов’язання, а саме, додаток до програми кандидата у народні депутати Верховної Ради України від БПП Богдана Дубневича. На інших двох сторінках – звіт про виконану роботу в селі впродовж 2014-2019 років.

У листі Богдан Дубневич звертає увагу на допомогу тим, хто повернуся зі Сходу, церковним громадам щодо ремонту храмів та організації заходів за сприяння благодійної організації «Фонд Братів Дубневичів». Зазначимо, що на конверті окрім прізвища та ім’я Богдана Дубневича є логотип і  гасло доброчинної організації. За інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань БО «Фонд братів Дубневичів» існує з 2011 року. Вид діяльності – надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання.  Засновниками та кінцевими бенефіціарними власниками є Ярослав та Богдан Дубневичі.

Також нардеп звітує про роботи, виконані за кошти з Державного бюджету: ремонт дороги в селі та шкільного даху, вимощення бруківки, забезпечення школярів комп’ютерами. Політик зазначив і про пам’ятні альбоми для випускників, подарункові годинники, підтримку бібліотечних фондів, грамоти та відзнаки Верховної Ради найкращим медикам, освітянам, працівникам культури.

«Чекаю від вас нових завдань!» - таким закликом звершується лист. Усі пропозиції від мешканців нардеп просить надсилати на адресу громадської приймальні у Львові.

Богдан Дубневич підтвердив мережі ОПОРА, що такі листи надсилав не лише жителям села Підбірці, але й іншім мешканцям 118 виборчого округу, де у 2014 році був обраний народним депутатом.

«Я брав перед кожним населеним пунктом чи перед кожним будинком якісь зобов’язання. Тепер я даю звіт, що ми спільно разом зробили. І пишіть мені, що ви хочете дальше. Ми кажемо, що треба хід в Європу, НАТО, а люди є нижче трошки, правда. Їм треба заасфальтувати дорогу, лавочку поставити, їм треба, щоб в підвалі було замість двох лампочок – десять, щоб ліфт працював. Це той побут, який має працювати», - розповів Богдан Дубневич

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській  області наголошує: 

«Тут є складність, щоб довести, що подібне опитування спрямоване проти конкретного кандидата Андрія Лопушанського. Це анонімне опитування, яке пропонує людині відповідати на теоретичні питання, які він в силу своєї необізнаності з біографією Лопушанського може не розуміти проти кого вона скерована. Гіпотетично у даному випадку може мати місце порушення статті 67 Закону, а саме її першої частини, проте воно таким стане у разі поширення результатів такого "опитування". Допоки мова йде про анкетування, то це фактично не регулюється Законом. Можна припустити, що подібне анкетування може бути формою недобросовісної конкуренції ("чорного" піару) проти Лопушанського, яка має на меті його дискредитацію. А також це може бути способом конкурентів провірити через громадську думку як виборці реагують на чорні плями в біографії Лопушанською з метою подальшого використання цих гасел у своїй виборчій кампанії. На даний момент є замало інформації, щоб щось стверджувати однозначно. Потрібна додаткова перевірка або почекати якийсь час, оскільки таке опитування може бути частиною чогось більшого у подальшій виборчій кампанії.  «Листи щастя» від Богдана Дубневича, на жаль, не регулюються виборчим законодавством, тим більше мова йде про період, коли кандидат офіційно не зареєстрований. Складно довести, що ці листи є зразками передвиборчої агітації. У такому разі вони повинні були б містити вихідні дані замовника та бути профінансовані за рахунок коштів виборчого фонду. Проте за цих обставин адресне розсилання листів виборцям є формою інформаційної роботи народного депутата з виборцями, що формально не порушує виборчого законодавства».

 

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)