В Полтаві колишній міський голова та потенційний кандидат в народні депутати Олександр Мамай влаштував розіграш квитків на концерти гурту «Антитіла» та Олега Винника, що відбудуться в Полтаві 15 та 19 червня відповідно. 10 червня 450 переможців конкурсу – 350 на концерт «Антитіла» та 100 на Олега Винника, мали змогу отримати безкоштовно по два квитки на захід.

Конкурс проходив з 30 травня по 5 червня. На головній сторінці Олександра Мамая у Facebook протягом цього періоду публікувалось одне запитання стосовно історії міста Полтави. Перші 50 чоловік, котрі правильно відповіли на питання, ставали переможцями та мали змогу отримати по два квитки за концерт гурту «Антитіла».

Після цього, протягом 7 та 8 червня пройшов розіграш ще 100 квитків на концерт Олега Винника.

10 червня в офісі політичної партії «Совість України» усі переможці мали змогу отримати по два квитка на концерти. Для цього необхідно було мати при собі паспорт та заповнити реєстраційну карту, де необхідно було вказати ініціали, адресу проживання, місце роботи, дату та контактний телефон. 

Квитки на концерт гурту «Антитіла» коштують від 350 до 550 гривень. На концерт Олега Винника – від 350 до 600 гривень.

В січні Олександр Мамай на з’їзді партії «Опозиційна платформа – За життя» висловив підтримку тогочасному кандидату в Президенти від цієї політичної сили Юрію Бойку та заявив, що очолює обласний осередок партії, а також висловив бажання продовжити подальшу співпрацю з партією. А наприкінці квітня голова партії Вадим Рабінович заявив, що хоче бачити в списку партії Олександра Мамая. Проте на офіційному сайті партії «Опозиційної платформи – За життя» та в реєстрі Головного територіального управління юстиції в Полтавській області керівником осередку значиться Олександр Попенко.

Станом на 10 червня Олександр Мамай не зареєстрований в якості кандидата в народні депутати.

Згідно з частинами 9 та 10 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів» висування кандидатів у депутати партіями закінчується за сорок днів до дня голосування, тобто до 10 червня включно; висування кандидатів шляхом самовисування закінчується за тридцять днів до дня голосування – до 20 червня включно.

Згідно з частиною 14 статті 74 Закону «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

«Наразі потенційні кандидати активізували свою діяльність напередодні завершення реєстрації в якості офіційних претендентів на депутатське крісло. Такі дії дають змогу отримати підтримку виборців та використовувати кошти не з виборчого фонду, що впливає на прозорість фінансування суб’єктів виборчого процесу», – розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

Згідно з частиною 3 статті 45 Закону фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів з джерел, не передбачених частиною другою цієї статті, незалежно від наявності погодження з партіями - суб'єктами виборчого процесу чи кандидатами у депутати, забороняється.

Нагадаємо, раніше на Полтавщині потенційний кандидат влаштував концерт за участі «Дзідзьо».

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)