«Приходьте після Трійці», - спостерігачці ОПОРИ відмовили в реєстрації подання на офіційних спостерігачів в окружній виборчій комісії №24 в Дніпрі.

10 червня спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА надала окружній виборчій комісії №24 для реєстрації офіційних спостерігачів повний комплект документів. На прохання спостерігачки зареєструвати подання, члени ОВК, які на той момент знаходилися в приміщенні, відмовилися це робити, мотивуючи тим, що «вони не мають для цього повноважень», за їх словами, «це може зробити тільки секретар разом з системним адміністратором». Після телефонних консультацій з іншими членами комісії, спостерігачці ОПОРИ повідомили: «Приходьте краще вже після Трійці».

Також, наразі в приміщенні комісії відсутні на інформаційному стенді комісії копії постанов засідання, що відбулось у п’ятницю 7 червня 2019 року. Присутні члени комісії повідомили спостерігачці, що копію постанов «нікому зробити, оскільки ні секретаря, ні голови, ні заступника на місці немає». Члени комісії також повідомили, що, можливо, 11 червня у вівторок об 11:00 на засідання з’явиться секретар, але потім терміново поїде на навчання в Київ. Крім того, зазначили в комісії, наразі немає системного адміністратора, який би міг друкувати інформаційні матеріали комісії.

Відповідно до частини 7 статті 78 Закону України «Про вибори народних депутатів України» подання про реєстрацію офіційного спостерігача за підписом уповноваженої особи партії, кандидата у депутати в одномандатному окрузі, керівника відповідної громадської організації вноситься до відповідної окружної виборчої комісії не пізніш як за п'ять днів до дня голосування. Підставою для відмови у реєстрації офіційного спостерігача може бути лише порушення положень частин першої - третьої, п'ятої, шостої цієї статті.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)