9 червня у місті Герца Чернівецької області відбулося відкриття футбольного майданчика зі штучним покриттям. Розрізав червону стрічку народний депутат України Григорій Тіміш, обраний по одномандатному мажоритарному виборчому окрузі №203.

Те, що саме нардеп відкривав спортивний майданчик, видно на відео, опублікованому у спільноті «Герца Інфо».

Пізніше Григорій Тіміш запостив публікацію про відкриття спортивного поля у Герці, в якому зазначив, що дякує за співпрацю та розуміння міському голові Василю Скрипкару. Про те, що ремонт майданчика здійснили за державні кошти, в україномовній частині посту народний депутат не згадує.

«Це вже не перший наш спільний спортивний проект в цій ОТГ. Слова подяки хочу адресувати заступнику голови ОДА Богатирцю Ігорю Миколайовичу за сприяння і підтримку», – написав Григорій Тіміш.

Футбольний майданчик у Герці відремонтований за бюджетною програмою «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України» відповідно до постанови Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для будівництва футбольних полів із штучним покриттям у регіонах України КМУ  від 29 серпня 2018 р. № 690.

Постанова передбачала, що бюджетні кошти будуть витрачені на нове будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт футбольних полів (майданчиків, стадіонів) із штучним покриттям у різних регіонах України. Також сума мала покривати витрати на виготовлення проектної документації.

Під цю постанову, перш за все, підпадали проекти, розміщені на території, що належить до опорних закладів освіти чи дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Вони передбачали співфінансування з місцевих бюджетів на рівні не менше ніж 50 відсотків загального обсягу фінансування проекту.

Свою частину фінансування капітального ремонту майданчика покрила Чернівецька обласна державна адміністрація відповідно до розпорядження від 19 жовтня 2018 року № 1105-р.

«Державні субвенції це є кошти платників податків, тобто наші з вами гроші, але досить часто народні депутати використовують ці субвенції для власного піару. Особливо загрозлива така практика у виборчий період, оскільки з початком виборчої кампанії такого роду діяльність може бути розцінена як підкуп виборців за бюджетні кошти. Хоча до офіційної реєстрації кандидата це не можна юридично розцінювати як порушення», – каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)