Упродовж двох тижнів, що минули від старту виборчої кампанії, ОПОРА фіксує в хмельницькій пресі матеріали з ознаками реклами політиків та політичних партій, не марковані відповідним чином.

У частині 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» зазначено, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Частина 5 статті 9 цього Закону забороняє приховану рекламу. Проте хмельницькі газети «Актуально для подолян», «Проскурів» та «Подільські вісті» нехтують цими нормами, розміщуючи на своїх шпальтах публікації на користь певних політичних сил чи окремих політиків без належного маркування. Про це свідчить здійснений спостерігачами ОПОРИ аналіз друкованих періодичних видань, які виходили у Хмельницькому з 29 травня до 6 червня цього року.

Найбільше публікацій, що мають ознаки прихованої реклами, або джинси, ОПОРА виявила у газеті «Подільські вісті» (№23 від 06.06.2019 р.). Під різними рубриками «Політикум», «На часі», «Позиція», в тижневику оприлюднили матеріали про Юлію Тимошенко, Олега Ляшка, Володимира Гройсмана, партії «Довіряй Ділам» та «Європейська солідарність».

Так, в публікації «Експерти: На посаду прем’єр-міністра найбільше підходить Юлія Тимошенко» очолювану політикинею політичну силу називають «головним коаліційним партнером «Слуги народу», а Юлію Тимошенко в майбутньому – «найбільш ефективним прем’єр-міністром». Матеріал «Ляшко: наступні вибори – це бій за землю» порушує питання ринку землі й називає Олега Ляшка «чи не єдиним політиком в Україні, який запропонував європейську модель господарювання на землі» та «виступив з різкою критикою ініціатив нової влади щодо продажу землі». У статті «В партії Порошенка зміниться майже все» розповідають про оновлену партію Петра Порошенка «Європейська солідарність», яку він веде парламентські вибори. Про те, що Володимир Гройсман братиме участь у виборах з власною партією «Українська стратегія», пишуть у матеріалі «Кожен своїм шляхом, або Гройсман йде на вибори окремо від Порошенка»: «Чимало зроблено. Багато досягнуто. Тепер потрібно зберегти і захистити все це. А започатковані реформи – довести до кінця. Така позиція «Української стратегії. І вона повністю збігається з позицією її лідера», – наголошує автор. Про головні позиції партії «Довіряй Ділам», партійний з’їзд, членів політсили йдеться в публікації   «Лідер партії «Довіряй Ділам» Геннадій Кернес: Суспільство об’єднане бажанням не розбрату, а змін».

Крім того, на теренах області спостерігачі ОПОРИ виявили спецвипуск тижневика «Подільські вісті», датований 30 травня і цілком присвячений лідерці партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Юлії Тимошенко та безпосередньо партії, про що свідчать заголовки матеріалів: «Юлія Тимошенко – найкращий кандидат на посаду прем’єр-міністра України», «Прем’єр Тимошенко врятує Україну від дефолту», «Новий курс – майбутнє країни. Що зробить Юлія Тимошенко на посаді прем’єр-міністра України», «Дострокові вибори – це передусім вибори сильного прем’єр-міністра».

Спецвипуск надруковано тиражем 260 тисяч примірників, його вихідні дані (засновник, видавець, свідоцтво про державну реєстрацію друкованого ЗМІ) збігаються з вихідними даними тижневих випусків газети. За словами спостерігачів, спецвипуск розповсюджують через партійні штаби, зокрема примірники газети ОПОРА отримала у штабах в Дунаївцях та Волочиську.

Три публікації з ознаками джинси за партії та політиків розмістило на своїх сторінках видання «Актуально для подолян» (№23 від 05.06.2019 р.). У матеріалі «Ляшко: бій за землю розпочато», яка опублікована на тематичній сторінці «Події та погляди», авторка наводить цитату Олега Ляшка, який заявив з трибуни Верховної Ради України, що «наступні парламентські вибори – це бій за землю». Додамо, що аналогічний текст є в газеті «Подільські вісті», про що зазначено вище. У рубриці «Політикум» редакція надрукувала статтю «Стратегія Гройсмана, або Час підкорювати парламент», у якій йдеться про намір Володимира Гройсмана взяти участь в парламентських виборах: «Зважаючи на виклики сьогодення, прем’єр-міністр вирішив іти на вибори і привести до Верховної Ради молодих, але водночас досвідчених людей, які знають, що треба зробити для успіху України», – пише авторка матеріалу. У матеріалі «Йєс» для ЄС» (тематична сторінка «Політикум інформує») повідомляють про те, що «кардинально омолоджена й очищена партія Порошенка «європейська солідарність» іде на вибори, щоб захистити державотворчі здобутки і курс на Європу».

Матеріал «Звідки корені «війни» з націоналістами, або Чому для «Свободи» все тільки починається…» ОПОРА зафіксувала у тижневику «Проскурів» (№18 від 30.05.2019 р.). Публікацію, що містить ознаки джинси на користь політичної партії «Свобода», розмістили під рубрикою «Політика», без жодної іншої позначки. У тексті, зокрема, зазначається: «Але попереду парламентські вибори. І єдиним запобіжником від усього непевного і тимчасового, від страшних несподіванок, у які можуть перерости ці президентські вибори, є потужна парламентська фракція правдивих націоналістів».

Ще дві публікації на користь зазначеної політичної сили надрукували в наступному номері «Проскурова» (№19 від 06.06.2019 р.): «Розчарування і сподівання» та «Москва не спить! Чому насправді так важлива потужна фракція націоналістів у Верховній Раді України VIII скликання?». Авторка першого матеріалу Любов Сердунич зазначає: «…я вірю тільки патріотам, націоналістам, зокрема «Свободі»! Бо я – українка! І хочу, щоб Україною керували українці!» У другій публікації викладено головні тези голови Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олега Тягнибока. Наприклад: «Сьогодні «Свобода» потрібна українцям, як еритроцити в крові, тому точно буде в новому парламенті».

«В умовах, коли передвиборча кампанія вже стартувала, розміщення на шпальтах газет матеріалів на користь певних політиків та політичних сил без відповідного маркування слід розглядати не лише як порушення законодавства про рекламу. Оскільки жодна особа з тих, про яких йдеться у публікаціях, станом на 9 червня не зареєстрована кандидатом у народні депутати України, такі матеріали можуть мати ще й ознаки дочасної агітації», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

«Партії, кандидати в депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, та кандидати в депутати, які зареєстровані в одномандатних виборчих округах, мають право розпочати свою передвиборну агітацію з наступного дня після прийняття Комісією рішення про реєстрацію їх кандидатами (частина перша статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України»). Під час виборчого процесу позачергових виборів народних депутатів України 21 липня передвиборна агітація закінчується о 24 годині 19 липня 2019 року. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення визначених Законом строків забороняється», – наголосила Центральна виборча комісія 6 червня.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)