Як з’ясувала ОПОРА, не всі члени окружних виборчих комісій Запорізької області долучилися до роботи на засіданнях. Серед основних причин відсутності: проживання в іншій області та включення до складу комісії без персональної згоди.

Відповідно до рішення Центральної виборчої комісії 31 травня 2019 року в Запорізькій області було сформовано 9 окружний виборчих комісій з організації та проведення позачергових парламентських виборів. Перші засідання більшості ОВК, окрім закріпленої за територіальним виборчим округом №77, відбулися вчасно із дотриманням кворуму. Проте не всі члени прийняли присягу. За роз'ясненнями обставин ОПОРА звернулася до представників керівного складу кожної ОВК.

Голова ОВК в ТВО №74 Ірина Ісаєва (за поданням від партії «Конгрес Українських Націоналістів») зазначила: «Чотири члени комісії не були на жодному засіданні. Заступник голови Опря Людмила Анатоліївна перебуває на курсах до 27 червня за межами міста. Битко Олександра Костянтинівна, Діаманді Ірина Георгіївна, Решетовська Ірина В'ячеславівна — відмовилися бути членами комісії».

Згадані членкині комісії включені за поданнями: Людмила Опря - «Солідарність жінок України», Олександра Битко - «Ліберальна партія України», Ірина Діаманді - «Інтернет партія України», Аліна Решетовська - «Зелена планета».

Секретар ОВК в ТВО № 75 Олена Дегтярьова (за поданням від політичної партії «Громадянська позиція») пояснює: «Станом на 7 червня 2019 року були відсутні на двох засіданнях та не прийняли присягу наступні члени: заступник голови Мальована Вікторія Василівна відмовилася від виконання своїх повноважень, Бабіч В’ячеслав Олександрович член комісії  має недійсний номер — не обслуговується, Компанієць Ганна Володимирівна проживає у іншому місті; Масалітіна Валентина Петрівна - невірно вказаний номер; Склярова Ірина Василівна - по ній була заміна на Осипенка Миколу Миколайовича, який також відмовився від виконання своїх повноважень; Філіпішин Олександр Сергійович відсутній за сімейними обставинами та має намір у подальшому виконувати свої повноваження».

Ці громадяни зараховані до складу комісії за поданнями: Вікторія Мальована - «Сила і честь», В’ячеслав Бабіч - «Зелена планета», Ганна Компанієць - «Інтернет партія України», Валентина Масалітіна «Партія Зелених України», Микола Осипенко - «5.10», Олександр Філіпішин - «Радикальна партія Олега Ляшка».

У постанові за 5 червня ОВК №76 повідомляється: «З часу утворення 31 травня 2019 року окружна виборча комісія одномандатного виборчого округу № 76 провела два засідання — 03 червня 2019 року, 05 червня 2019 року. Проте, на жодному з цих засідань не були присутні Голова комісії — Жила Василь Михайлович, Секретар комісії — Березовський Володимир Едуардович та члени комісії: Вдовиченко Наталія Євгенівна, Нікітішина Наталя Олексіївна, Петровських Галина Іллівна, Савенко Тетяна Валентинівна». Також у документі йдеться, що жодних документів, які б підтверджували поважну причину неявки на засідання цими громадянами не було надано.

Перелічені особи включені за поданнями: Василь Жила — партія «Правий сектор», Володимир Березовський - «Нова політика», Наталія Вдовиченко - «Інтернет партія України», Наталя Нікітішина - «Ліберальна партія України», Галина Петровських - «Солідарність жінок України», Тетяна Савенко - «5:10».

За постановою ЦВК №949 від 6 червня головою ОВК  в ТВО № 76 стала Ірина  Ліпінська, а секретарем Оксана Тарасюк без зміни суб'єкта подання. Члена комісії Тетяну Савенку замінено постановою ЦВК №942 від 5 червня на Дар’ю Проніну також без зміни суб'єкта подання.

Як зазначив голова ОВК  в ТВО № 77 Дмитро Хомутський (за поданням від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»): станом на 14.00 7 червня 11 членів комісії з 18 прийняли присягу. Серед озвучених причин відсутності: деякі члени були включені без написання заяв про свою згоду, ще один член мешкає у Сєвєродонецьку Луганської області, через що має складності із відвідуванням. У кількох членів комісії вказані некоректні номери мобільних телефонів, тому з'ясувати причину їхньої відсутності голові не вдалося. Загальний перелік членів комісії, які не склали присягу із зазначенням суб'єкта подання: Володимир Варака («Партія зелених України»), Микола Папіровський («Нова політика»), Михайло Зайцев («Ліберальна партія України»), Олександр Лойко («Опозиційний блок»), Вікторія Ананьєва («5.10»), Микола Сухобок («Правий сектор»), Юлія Степаненкова («Інтернет партія України»), Олександр Юнацький («Об’єднання «Самопоміч») і секретар комісії Микола Серпень («Об’єднання «Самопоміч»).

Станом на 8 червня за рішенням ЦВК відбулися заміни серед згаданих членів. Зокрема, секретарем призначена Олена Іванісова, без зміни суб'єкта подання.

За повідомленням голови ОВК в ТВО №78 Вікторії Галіциної (за поданням від політичної партії «Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ»): «Відсутні були Воєводенко Наталія Ігорівна, Осадчий Іван Миколайович, Ткачова Наталія Миколаївна, Цимала Надія Миколаївна, Чеснокова Тетяна Олександрівна. Причини були різні: хтось був повідомлений про перші засідання, але проігнорував, а у когось не відповідали номери телефонів».

Суб'єктами подання згаданих членів виступили: у Івана Осадчого - «Громадянська позиція», у Наталії Ткачової - «Солідарність жінок України», у Надії Цимали - «5.10», у Тетяни Чеснокової - «Інтернет партія України», у заступниці голови Наталії Воєводенко - «Зелена планета».

Як повідомила голова ОВК  в ТВО №79 Людмила Коломоєць (за поданням від політичної партії «Всеукраїнське політичне об'єднання «Єдина родина»): «У нас наразі не вистачає чотирьох членів ОВК, котрі не прийняли присягу через те, що не проживають на території нашого округу. Ми зверталися до ЦВК із проханням забезпечити нам заміну. Немає секретаря комісії, яка проживає у Харкові, це Сакаовська від партії «Зелених України». Члени комісії це: Скакодуб, Соловйова і Тумачок від партій «Інтернет партія України», «Солідарність жінок України» і «Правий сектор».

Станом на 8 червня відбулася заміна секретаря ОВК на Аллу Нестор за поданням від «Партії зелених України».

На звернення ОПОРИ секретар ОВК в ТВО № 80  Марина Тимчина (за поданням від політичної партії «Сила людей») сповістила: «На першому засіданні прийняли присягу 12 чоловік, на другому — ще 2 члени комісії, відсутніх було 8 осіб з невідомих причин. Всього прийняло присягу 14 осіб, четверо не прийняло. Троє з них знаходяться в Одесі, одна людина з невідомих причин не з'являлася на  засідання. Це три особи, які не прийняли присягу з незрозумілих для нас причин. Ми їм дзвонили, відправляли SMS, у когось номер не відповідав, у когось був заблокований, тому ми не розуміємо причини їхньої неявки і сьогодні, вже друге засідання, вони також були відсутні з неповажних причин».

Перелік членів комісії, які не прийняли присягу із зазначенням суб'єкта подання: Ірина Веремчук від «Зелена партія», Ірина Шаповалова  - «Нова політика», Ірина Марцинюк - «Інтернет партія України».

Голова ОВК в ТВО № 81 Станіслав Чуйко (за поданням від «Радикальної партії Олега Ляшка») зазначив, що на першому засіданні комісії з невідомих причин були відсутні: Галина Васильєва від партії «Зелена планета», Оксана Воскобойникова від партії «Солідарність жінок України», Анатолій Нестеренко від «Партія Зелених України».

Розгорнуту відповідь про відвідуваність засідань повідомила голова ОВК в ТВО № 82 Наталія Береза (за поданням від політичної партії «Народний фронт»): «Надаю коментар щодо деяких членів комісії, які без поважних причин не були присутні на жодному засіданні ОВК та які не прийняли присягу, а саме: заступник голови окружної виборчої комісії Волик Лариса Валентинівна, політична партія «Інтернет партія України»; секретар окружної виборчої комісії Мірошниченко Руслан Володимирович, політична партія «Опозиційний блок». Та члени комісії: Казка Віктор Михайлович, політична партія «Громадянська позиція»; Рижак Олександр Володимирович, політична партія «Блок Петра Порошенка»; Заславська Катерина Валеріївна, «Ліберальна партія»; Федорчук Ольга Миколаївна з партії «Нова політика».

ОПОРА нагадує, що відповідно до ч. 2 ст. 107  ЗУ «Про вибори народних депутатів України» окружні виборчі комісії утворюються не пізніш як за п’ятдесят днів до дня голосування за поданнями суб’єктів внесення подання, визначених п. 1 ч. 2 ст. 27 цього Закону (не більш як по одній кандидатурі до складу кожної окружної виборчої комісії), а також партій - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх виборах депутатів (не більш як по одній кандидатурі до складу кожної окружної виборчої комісії), що вносяться до Центральної виборчої комісії не пізніш як за п’ятдесят три дні до дня голосування у порядку, встановленому ст. 27 Закону.

 

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)