В окружних виборчих комісіях Київщини після перших засідань провели 15 замін у їхніх складах, з них 6 замін – у керівному складі. Про це повідомляють представники ОПОРИ, посилаючись на постанови Центральної виборчої комісії.

Станом на 6 червня ротації у складі окружних виборчих комісій у Київській області, відбулися у 7 виборчих округах з 9, а саме у 90, 91, 92, 93, 94, 97 та 98. Щодо керівного складу – у комісіях чотирьох виборчих округів замінили двох голів, двох заступників та двох секретарів. Зокрема, у  90 ОВО замінили заступника голови комісії за поданням політичної партії «Конгрес українських націоналістів» та секретаря комісії від політичної партії «Єдина країна». У 91 виборчому окрузі відбулась заміна голови комісії від політичної партії «Правий сектор». У 92 ОВО серед керівних посад у комісії замінили заступника голови від «Громадянської позиції» та секретаря ОВК від політичної партії «5.10».  У 94 виборчому окрузі у керівному складі виборчої комісії замінили голову від «БПП «Солідарність».  Як повідомили представникам ОПОРИ члени комісій, заміни у керівному складі можливі також у 93 та 96 виборчих округах.

Крім того, відбулися ротації і серед членів виборчих комісій. Так, у 90 виборчому окрузі замінили двох членів комісії, у 93 – одного. Ще по три члени окружних виборчих комісій замінили у 97 та 98 виборчих округах.

У більшості випадків, причини замін невідомі, однак, до прикладу, у 97 виборчому окрузі, замінили члена комісії, оскільки вона проживає у  Сєвєродонецьку  Луганської області  і вперше чує про обрання її членом ОВК. Подібна ситуація із  заступницею голови комісії у 96 ОВО. Нею є представниця партії «Солідарність жінок України», мешканка Маріуполя, якій взагалі було невідомо про те, яким чином її паспортні данні  потрапили на реєстрацію. Відтак, від виконання обов'язків члена комісії вона відмовилася.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області зазначив: «Заміна членів комісій – це прерогатива політичних партій, які їх подавали до складу цих комісій. Навіть після особистої заяви про відмову виконувати обов'язки члена комісії, допоки партія не внесе подання на заміну, її не буде. Якщо  ж член комісії не склав присягу, а відтак,  не набув повноважень, то квота на його місце все одно  лишається за партією, яка його подавала. Зазначу, що всі члени окружних виборчих комісій особисто підписували заяви про згоду виконувати свої обов'язки у складі виборчої комісії ».

Нагадаємо, на  позачергових виборах народних депутатів у 9 округах Київської області працюватиме 162 члени окружних виборчих комісій.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)