На позачергових парламентських виборах у Львівській області будуть працювати 12 окружних виборчих комісії. Усі вони провели свої перші засідання. 134 члени окружних виборчих комісій склали присягу, затвердили календарний план основних заходів з підготовки та проведення виборів в округах, встановили графік роботи ОВК, визначили тих людей, які працюватимуть на платній основі. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Львівщині.

Більшість ОВК зібралися 3 червня. Перші засідання комісій відвідали не всі члени, оскільки деякі проживають в інших областях України. В середньому присутність була на рівні 11 осіб з 18.

Відповідно до статті 31 Закону України «Про вибори народних депутатів України» повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, визначеного частиною першою статті 27 цього Закону, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніше як на третій день після дня прийняття рішення про її утворення.

216 членів окружних виборчих комісій на Львівщині делегували 28 суб’єктів подання. З них – 6 фракцій у Верховній Раді України («Об’єднання «Самопоміч», «Народний фронт», Радикальна партія Ляшка», «БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина» та «Опозиційний блок» по 12 осіб) та 22 партії, які брали участь у виборах до ВРУ у 2014 році.

Найбільшу кількість посад в ОВК отримали політичні партії «Об’єднання «Самопоміч» та  «Народний фронт» по 9 представників, Радикальна партія та «БПП «Солідарність» по 7 представників, ВО «Батьківщина» – 5 представників. Найменше членів ОВК, а саме по 3 особи, від партій «Нова політика» та «Заступ».

Відповідно до частини 2 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України» для проведення позачергових виборів народних депутатів окружні виборчі комісії утворюються не пізніш як за п’ятдесят днів до дня голосування за поданнями суб’єктів внесення подання, визначених пунктом 1 частини другої статті 27 цього Закону (політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована в апараті Верховної Ради України поточного скликання; не більш як по одній кандидатурі до складу кожної окружної виборчої комісії), а також партій – суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх виборах депутатів (не більш як по одній кандидатурі до складу кожної окружної виборчої комісії), що вносяться до Центральної виборчої комісії не пізніш як за п’ятдесят три дні до дня голосування у порядку, встановленому статтею 27 цього Закону.

Цієї виборчої кампанії на Львівщині середній вік членів комісії  – 40 років. Найстаршій членкині – 70 років (115 ОВК). Наймолодшим особам – 18 років. Їх у Львівській області двоє  у 120 та 123 ОВК.

Згідно з розподілом за гендерною ознакою в окружних виборчих комісій у Львівській області: жінки – 121 особа, чоловіки – 95. У відсотковому співвідношенні 56,01 % жіночої статі і 43,98 % чоловічої відповідно. Найбільше представництво жінок в округах № 124 (14 осіб), № 125 (13 осіб) та № 119, № 121, №122 (по 12 осіб).

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.