Розпорядженням Миколаївського міського голови за підписом його заступника Володимира Криленка затверджено 19 місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Варто зауважити, що документ підписано 28 травня 2019 року, на сайті міськради з’явився лише 30 травня, хоча в календарному плані ЦВК визначено, що органи місцевого самоврядування повинні затвердити місця для агітації до 24 травня включно.

У розпорядженні сказано, що адміністраціям районів Миколаївської міської ради необхідно обладнати місця для стендів, дошок оголошень для розміщення матеріалів передвиборної агітації позачергових виборів народних депутатів України, призначених на 21 липня 2019 року. Зокрема дані конструкції розташовані за адресами:

Інгульський район

  • пр. Миру, ринок «Колос» (територія ринку);
  • вул. Космонавтів, ріг вул. Троїцької, ТОВ «Ринок «Торг-сервіс» (територія ринку);
  • вул. Троїцька, 244, ринок «Спорттовари» (територія ринку);

 Корабельний район

  • пр.  Богоявленський, 311/4 (металевий щит ТОВ «Приоритет Юг»);
  • вул. Торгова, 66 (біля продовольчої крамниці);

 Центральний район

  • пр. Героїв України, 16;
  • вул. Софіївська, 29, ріг вул. С.Цвєтка (Тернівка);
  • вул. 6 Слобідська, ринок «Україна» (трамвайна зупинка);
  • вул. Ізмаїльська, 1 ріг вул. Веселинівської, будівля кінотеатру «Промінь» (Варварівка);
  • вул. Силікатна, 267 ЖКП ММР «ПРИБУЖЖЯ» (Матвіївка);

 Заводський район

  • вул. Погранична, 15 (стадіон «Юність»);
  • вул. Спортивна,1/1, Центральний міський стадіон;
  • вул. Озерна, 2,4,6 (агітаційний майданчик);
  • вул. О. Григор’єва, 6-а (ЖКП ММР «Бриз»);
  • вул. Генерала Карпенка, 31 (ТОВ «Ліски-М»);
  • вул. Сінна, 44  (ЖЕК № 10);
  • вул. Шосейна, 84 (ТОВ «Николаевдомсервис»);
  • ТОВ  «Миколаївський Центральний ринок»;
  • пл. Привокзальна, 1, ринок «Тайм-сет».

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРИ перевірили 16 місць, відведених під передвиборну агітацію. З’ясувалося, що п'яти з них взагалі не існує. Так, не були знайдені дошки чи стенди для розміщення агітаційних матеріалів на стадіоні «Юність», за адресою проспект Богоявленський, 311, на вул. Генерала Карпенка, 31 (ТОВ «Ліски-М»), на вул. Сінна, 44 та на території Центрального ринку.


За п'ятьма адресами місця під агітацію відведені, але не обладнані та не позначені належним чином. Зокрема, інформаційний стенд є на вул. Торгова 66, біля непрацюючого магазину; по вул. Озерна, 2,4,6 розміщений агітаційний майданчик, що складається з кількох стендів, задній бік яких пофарбований у жовто-блакитний колір; по вул. О. Григор’єва, 6-а (ЖКП ММР «Бриз») помічена невелика дошка для оголошень. Два стенди є на території ринку «Колос» (територія ринку) і одна дошка для оголошень – на Центральному міському стадіоні та на проспекті Героїв України, 16. Ще кілька стендів та дошок без спеціальної позначки спостерігач ОПОРИ зафіксував за адресою вул. Шосейна, 84 (у приміщенні ТОВ «Николаевдомсервис»).  

Лише за чотирма адресами розміщені дошки та стенди, спеціально обладнані під передвиборну агітацію: біля будівлі кінотеатру «Промінь», на території ринку «Україна», на вул. Силікатна, 267 (приміщення ЖКП «Прибужжя») та за адресою вул. Софіївська, 29 (ріг вул. С. Цвєтка).

Відповідно до частини 13 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України», місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування обладнують стенди, дошки оголошень у відведених місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації не пізніш як на другий день після опублікування Указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України або рішення Центральної виборчої комісії про призначення виборів.

«Частиною 21 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється розміщення матеріалів передвиборної агітації, політичної реклами, у тому числі повідомлень про перебіг виборчого процесу, на об'єктах культурної спадщини. А частиною 5 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності. Не виділення місць під агітацію може призвести до порушень обмежень щодо передвиборної агітації, встановлених даним законом», − наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)