Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала кількісний, віковий та гендерний склади членів та керівних посад в окружних виборчих комісіях Харківської області. Жінок більше за чоловіків, середній вік члена ОВК — 47 років, а наймолодшому виповнилось 18 років.

На Харківщині сформували 14 окружних комісій, до складу яких увійшли 252 члени від 25 різних партій. Найбільше в ОВК Харківщини представлена партія «Народний фронт», яка отримала 26 членів комісії. За нею йдуть Радикальна партія Олега Ляшка з 23 членами і «Опозиційний блок» з 22 членами. «Блок Петра Порошенка «Солідарність» і ВО «Батьківщина» отримали однакове представництво в комісіях — по 19 членів. Найменшу кількість членів отримали «Партія зелених України», «Солідарність жінок України», «Єдина родина», «Сильна Україна», «Ліберальна партія України» — по 5 кожна і «Сила людей», яку представлятимуть 2 члени.

По одній посаді голів комісій отримали представники партій «Нова політика», «БПП «Солідарність», ВО «Свобода», «Єдина Країна», «Сила і честь», «Солідарність жінок України», «Ліберальна партія України», «Опозиційний блок», «Сильна Україна», «Сила людей», «Народний фронт», «Громадянська позиція». Партія «Україна Майбутнього» отримала двох голів комісій — в ОВК №171 і №175

«Зелена планета», «Конгрес Українських Націоналістів», «Народний фронт», «Опозиційний блок», «Правий сектор», Радикальна партія Олега Ляшка, «Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ», «Єдина Країна», «Інтернет партія України», «Конгрес Українських Націоналістів» і партія «5.10» отримали по одній посаді заступника голови ОВК, а «БПП «Солідарність» і ВО «Батьківщина» по 2 посади.

Більше всього секретарів у комісіях отримала ВО «Батьківщина» — в трьох ОВК, по дві посади секретарів отримали представники партій «Опозиційний блок», Радикальної партії Олега Ляшка і «Відродження». По одному секретарю представлені «БПП «Солідарність», «Зелена планета», «Народний фронт», «Сила і честь» і «Об’єднання «Самопоміч».

Загалом більше всього керівних посад — 5 голів комісій, їхніх заступників і секретарів отримала ВО «Батьківщина». За нею йдуть «Опозиційний блок», «БПП «Солідарність» з чотирма керівними посадами, Радикальна партія Олега Ляшка, «Народний фронт» з трьома і «Україна Майбутнього», «Сила і честь», «Зелена планета», «Відродження» з двома керівними посадами. Партії «5.10», «Громадянська позиція», «Єдина Країна», «Єдина родина», «Заступ», «Інтернет партія України», «Конгрес Українських Націоналістів», «Ліберальна партія України», «Правий сектор», «Об’єднання «Самопоміч», ВО «Свобода», «Сила людей», «Сильна Україна», «Солідарність жінок України» представляють по одному члену комісії в керівному складі.

Аналізуючи гендерний розподіл, можна сказати, що в складі окружних виборчих комісії переважають жінки — їх 138, що складає 54,7% від всього складу, а чоловіків — 114, або 45,2%.

Найбільше чоловіків представлено від «Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» і Радикальної партії Олега Ляшка — по 12, а ось жінок більше всього від «Народного фронту».

А ось у керівному складі вдвічі переважають жінки — 28 жінок проти 14 чоловіків стали головами, заступниками голів і секретарями ОВК, але при цьому серед голів ОВК однаково присутні як чоловіки, так і жінки — по 7.

Загалом, середній вік членів окружних виборчих комісій на Харківщині — 47 років. Наймолодшій членкині ОВК, Софії Капустіній — 18 років, найстарший же член, Микола Кисельов, народився в 1939 році. Наймолодша голова ОВК, Маргарита Нечитайло, народилась в 1995 році, найстарша, Людмила Поповкіна — в 1950. «Наймолодшою» в складі ОВК є «Нова політика» — середній вік членів ОВК від неї 37 років. «Настаршою» стала «Громадянська позиція», середній вік членів від якої складає 53,5 роки.

Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 27, частини 2 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України» суб'єктами подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій на позачергових виборах депутатів є: 1) політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання; 2) політичні партії - суб’єкти виборчого процесу, кандидати у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх виборах депутатів.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.